4. juli 2020
"Fakler og høtyve bekæmper ikke virus ? omtanke og gode eksempler gør," skriver Jacob Netteberg
"Fakler og høtyve bekæmper ikke virus ? omtanke og gode eksempler gør," skriver Jacob Netteberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med det gode, fremfor det onde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med det gode, fremfor det onde
Debat Rudersdal Avis - 21. marts 2020 kl. 09:05
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jacob Netteberg (R)
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune

Debat Sæt det gode eksempel, vær den opmærksomme, overbærende og tag de hensyn du ønsker andre tager.

Ja, jeg finder min indre "John Lennon" frem og går i seng, indtil verden bliver god igen. Ok, måske ikke - men opfordrer alle til at bruge denne særlige tid til at hjælpe hinanden, og hvis du oplever ting eller opførsel der ikke matcher med lige din opfattelse af "korrekt opførsel" så tænk dig om, før du går til angreb.

Når nogen køber ekstra meget toiletpapir, er det måske fordi de netop køber ind til naboen eller deres gamle forældre? Når børn løber på løbehjul på skaterbanen, er det jo ikke sikkert forældrene er klar over det? Måske er deres mor på arbejde som sygeplejerske og deres far kører varer ud til en dagligvarebutik, mens du er på vej hjem til laptoppen, emails og skype-møderne, og lønsikring - skyllet ned med god rødvin, fordi dine lagre er fyldte, og du har toiletpapir nok.

Jeg glædede mig over, at knap var Statsministerens anvisninger overstået, før der opstod Facebook-grupper med overskriften "Hjælp hinanden" på Facebook.

Men ak.
I skrivende stund er 8/10 opslag fra folk der ikke hjælper. De er tværtimod vrede, indignerede og bedrevidende. De handler om hvor dumme andre mennesker er, "hvorfor gør alle andre ikke det, JEG ville gøre?".

Men det hjælper jo ikke. Det eneste der hjælper, er at vi alle sammen efterlever de anvisninger Sundhedsstyrelsen har udsendt (og løbende opdaterer). Der er mange ting vi skal huske, og mange forandringer i vores familieliv - både dem med små børn, med teenagere, eller med gamle forældre og bedsteforældre. Og Gud nåde trøste dig, hvis du glemmer at hoste ned i albuen!

Det er klart at en øl-aftale med dine 7-8 bedste venner IKKE er "nødvendig". Det er også klart, at hvis du allerede har lagt 2-3 pakker 12 x toiletpapir i din indkøbsvogn, bør du lige sikre dig, at du efterlader til dem bag dig.

Men HVIS du møder nogen, der holder hånden op for ansigtet, når de hoster, nogle teenagere der går i stor gruppe, eller en der tager den sidste af en vare - så spørg dem (pænt), om ikke de venligst vil ændre adfærd. Måske skal de bare mindes om de nye leveregler. Måske har de en god forklaring. Fakler og høtyve bekæmper ikke virus - omtanke og gode eksempler gør.

Så lad os følge intentionerne i de mange Facebook grupper, og lad os "hjælpe hinanden" fremfor at rase og udskamme. Det bliver vi hverken klogere eller raskere af.

Og mere end nogensinde, send gerne en (om)tanke til de mange mennesker, der er tvunget til at gå på arbejde på vores plejecentre, hjemmeplejen eller nødpasning af vores børn, buschaufføren eller kassedamen (M/K) i dit lokale supermarked m.fl.

De er virkelig "hverdagens helte" i denne tid.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?