10. august 2020
Debatøren vil have kommunen til at orientere borgerne om affaldets veje. Foto: Rudersdal Kommune
Debatøren vil have kommunen til at orientere borgerne om affaldets veje. Foto: Rudersdal Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen skal orientere borgerne om, hvad der sker med affaldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen skal orientere borgerne om, hvad der sker med affaldet

Af Søren Klebak
Rude Vang 20
Holte

Debat Rudersdal Avis - 21. juli 2020 kl. 09:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Så er affaldssortering endelig nået frem til Rude Vang i Holte.

Allerød, Hørsholm og Rudersdal kommuner har indgået en aftale om en fælles ordning. På baggrund af tidligere EU direktiv og Regeringens tidligere ressourceplan er der stillet krav om 50 procent genanvendelse af husholdningsaffald inden udgangen af 2021 i modsætning til det nuværende niveau på godt 20 procent i lokalområdet. Allerede i 2013 opfordrede Regeringen kommunerne til at gå i gang med sortering af husholdningsaffald.

Nu kan vi sortere plast, papir, glas, metal. restaffald og for de mest ihærdige også pap. I sit informationsmateriale erkender Rudersdal kommune, at man ikke når 50 procent genanvendelse, før sortering af madaffald kommer med. Om det skriver kommunen, "at man vil tage fat på det" inden for få år. Altså efter 2021. Kommunen kalder det en ambition at nå 50 procent genanvendelse og ikke et krav, som det rettelig er.

Det kan i øvrigt undre, at kommunen samtidig med udrulningen af affaldssortering ikke har slået et slag for at mindske vores generering af store mængder affald. Alt andet lige må det være bedre for klima, bæredygtighed etc. med mindre affald end bedre sortering og genanvendelse.

Rudersdal har været meget tilbagelænet med at indføre sortering af husholdningsaffald. Som sagt kom opfordringen fra Regeringen allerede i 2013. At kommunen nu er helt overhalet af virkeligheden, viser den nylige aftale mellem Regeringen og otte partier: "Klimaplan for grøn affaldssortering og circulær økonomi". Der vil blive krav om at indsamle i ti fraktioner fra 2021.

Der vil også komme skærpede krav om genanvendelsesprocenten af de enkelte fraktioner, f.eks. minimum 60 procent af det indsamlede plastik. Det bliver interessant at se, hvordan og hvornår Rudersdal kommune vil håndtere det.

Affald er en ressource i den circulære økonomi. Vi borgere gør en indsats for at leverer denne ressource. Der har tidligere i medierne været oplysninger om, at dansk affald bl.a. er havnet i Indonesien, og at f.eks. Vestforbrænding ikke har kunnet dokumentere, hvor meget plast, der genbruges.

I forbindelse med den nye klimaplan for grøn affaldssortering har der været mange røster om, at samfundet for nærværende slet ikke er gearet til de ambitiøse genanvendelsesmål.

Vi borgere må have en kontrakt med kommunen, om at vi løbende orienteres om, hvad der sker med affaldet. Det foreslås derfor, at der en til to gange om året på kommunens hjemmeside redegøres for mængden af de indsamlede affaldsfraktioner, hvor de er havnet, hvor stor en andel, der bliver genanvendt, og hvor stor en mængde af fraktionerne, der brændes af.

De informationer vil forhåbentlig inspirere borgerne til at være mere entusiastiske og affaldssektoren til at yde sit bedste.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?