30. oktober 2020
Furesøen. Foto: Leif Bolding
Furesøen. Foto: Leif Bolding
Foto: Leif Bolding
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere undersøgelser og miljøvurderinger vil være spild af penge og ressourcer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere undersøgelser og miljøvurderinger vil være spild af penge og ressourcer

Af Michael Olesen
Formand for Danmarks Naturfredningsforening i Rudersdal

Debat Rudersdal Avis - 02. oktober 2020 kl. 09:00

Kære Rudersdal Avis. Tak for en sober og nuanceret beretning om iltningen i Furesø.

Så længe der forsat udledes en alt for stor mængde næringsstoffer fra rensningsanlæg og kloakoverløb til Mølleåsystemet (herunder også direkte til Furesøen!), vil man kunne forvente, at en iltning af bundvandet vil kunne afhjælpe de værste følger af en sådan stadig igangværende forurening. Især da Furesø med sine 38 meter er Danmarks dybeste sø, og hvor en vindgeneret omrøring ikke når ned under selv den stærkeste vind.

Når det er sagt, har man, som artiklen beskriver, ikke kunnet konstatere, at iltningen i søen de seneste 10 år har medført nogen væsentlig forbedring af søens tilstand. Det er derfor ganske fornuftigt at indstille iltningen for at se, om det overhovedet gør gavn. Hertil kunne man indvende, at man så snarere burde foretage nogle flere undersøgelser og miljøkonsekvensvurderinger før man beslutter sig for en midlertidig nedlukning af den kunstige iltning.

Men alle de mulige sten der kunne vendes for en nærmere afklaring af spørgsmålet er allerede omhyggeligt vendt og drejet, så flere udredninger vil ikke kunne øge vores forståelse. Kun ved nøje at følge udviklingen i søen i forbindelse med et stop af iltningen vil der kunne skabes klarhed omkring usikkerheden om iltningens virkning.

Flere undersøgelser og miljøvurderinger på nuværende tidspunkt vil derfor være spild af penge og ressourcer, og vil kun trække tiden i langdrag for beslutningen om en midlertidigt stop for iltningen.

Og igen, som Court Møller fra Miljø og Teknik siger: stop dog for forureningen af Furesøen og Mølleåen!

Det er ubærligt, at Mølleåen lugter af kloak, som den gør i disse dage efter det heftige regnskyl vi fik i fredags.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?