8. april 2020
Gør bymidterne mere attraktive, så folk mødes og naturlige netværk opstår, foreslår debattøren.
Gør bymidterne mere attraktive, så folk mødes og naturlige netværk opstår, foreslår debattøren.
Foto: Arkivfoto: Mikkel Svinth Rødgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Åbent brev til Jens Ive - Prøv en mere folkelig løsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Åbent brev til Jens Ive - Prøv en mere folkelig løsning
Debat Rudersdal Avis - 19. januar 2020 kl. 11:45
Af Aage Godt Carlsen, Ejerforeningen Birkerød Bymidte
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er en livlig og interessant debat, der er fremkaldt af borgmester Jens Ives forslag om, at ansvaret for de ældre i højere grad skal tilbage til familien. Reaktionerne har været alt fra anerkendelse af emnets vigtighed til livlige påstande om massive besparelser.
Jens Ive gør det nu heller ikke let for sig selv med formuleringer som ”det skal være legitimt for vore medarbejdere at kunne gå i dialog med de pårørende og tydeliggøre de forventninger, der stilles til pårørende”. Er det kommunens forventninger? Det har en klang af forsøg på at ”flytte hegnspæle”. Den går ikke sammen med verdens højeste skattetryk.

De lokale netværk er for svage

Men Jens Ive har en rigtig pointe, når han peger på, som jeg læser det, at vore lokalsamfund er i krise. De lokale netværk i vore bysamfund / boligområder er for svage. Baggrunden er velkendt: Generationerne er spredt over hele landet, kernefamilierne er spredt i arbejdsdagens løb og fritiden tilbringes i boligkvarterernes spredte bebyggelse.
En sådan virkelighed kan jo ikke uden videre ændres, men hvad kan der med afsæt heri gøres i det kommunale regi for at styrke de nære relationer i lokalsamfundene? Og det er alle slags relationer, både dem i familierne, i naboskaber, i interessefællesskaber o.s.v. Her burde Jens Ive søge efter en mere folkelig løsning til styrkelse af det nære samfund.
Ét bud er: Gør kommunens bymidter mere attraktive, handelsmæssigt og kulturelt, så der kommer flere folk på gaden, i butikker/caféer og til udstillinger/koncerter/møder. Så folk får øje på hinanden og møder opstår mellem mennesker, der måske i forvejen genkender hinanden lidt fra boligområdet. Så der efterhånden udvikles flere naturlige netværk. En sådan udvikling er ønskelig, men der er behov for en accelerator, bl. a. på grund af den geografiske spredning beskrevet ovenfor. Vi i Birkerød Bymidte har indset dette, vi arbejder på det og udgifterne betragter vi som en investering.
Og det er jo reelt den samme interesse, som borgmester Jens Ive har givet udtryk for, når han efterlyser et stærkere samvirke i lokalsamfundet i familierne, mellem naboerne o.s.v. Vi opfordrer derfor borgmester Jens Ive til at gå med i arbejdet for stærkere bymidter – og give dette arbejde yderligere kræfter. Betragt det som en investering med positiv afsmitning i form af stærkere lokalsamfund overalt i kommunen.
Kan det bestå den økonomiske prøve? Min påstand: Tilbagebetalingsperioden er under ét år. Og som rosinen i pølseenden: Det vil langtidssikre strategien ”Landets bedste bokommune”.