2. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Utrygheden over spildevandsplaner vokser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Utrygheden over spildevandsplaner vokser
Debat Odsherred - 10. februar 2020 kl. 10:18
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Måske er det meget smart af Holbæk Kommune at lede sit spildevand ud i Sejerø-bugten i stedet for i Isefjorden, der miljømæssigt er hårdt belastet allerede. Problemet flyttes ved, at man i samarbejde med Odsherred opfører et større rensningsanlæg ved Fårevejle og derfra leder spildevandet videre til farvandene mod vest. Som påpeget ved et borgermøde om sagen, kan udledningen til badestrandene i Odsherred formentlig skabe utryghed blandt sommergæster og skade turisterhvervet her. Men det er jo ikke Holbæks hovedpine. Her skal man kun have bønderne ved Fårevejle til at lægge jord til anlæg og slambede. Og det nikker politikerne i Odsherred tilsyneladende ja til.

Samtidig påpeger en anden læser hensynet til »vores venner i havet«. Og det er et alvorligt emne at komme ind på, fordi Sejerø-bugten mellem Sjællands Odde og Røsnæs er udpeget som Natura 2000-område, hvor naturen i særlig grad skal beskyttes. Det er i dette farvand, man nu vil udlede spildevandet fra Holbæk. Det er som om, myndighederne slet ikke er opmærksom på, at farvandet her er naturbeskyttet af internationale konventioner.

Selve Sejerø-bugten er omfattet af bestemmelser, som sikrer at naturtyper og arter skal bevares, opretholdes og beskyttes mod nye aktiviteter, der kan skade naturen. Myndighederne er underlagt særlige krav ved planer og afgørelser, der måtte kunne påvirke området negativt. Og den risiko er oplagt til stede ved den påtænkte udledning af selv renset spildevand. Planerne er altså betænkelige på flere mådr og burde allerede være bremset af Odsherred Kommune, hvis borgere ingen interesse har i at hjælpe nabokommunen ved at påtage sig dens problemer. Hvorfor medvirke til at ødelægge badeliv, turisme og natur i Odsherred?

Desværre hører borgerne ikke noget om Sejerø-bugten som naturbeskyttet farvand fra myndighederne. Måske sigter man på en hovsa-løsning, hvor de aktuelle planer bagefter må pilles fra hinanden og de investerede midler indgår i spildevandet? Eller har man hemmelige planer om en rørledning med fordærvet vand, så det kan føres helt ud i Storebælt, hvor vanddybder og vandomsætning mellem Østersøen og Nordsøen er langt større? Utrygheden vokser.

Kurt Sørensen
Algade 32
Nykøbing

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?