1. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Turistattraktion i Trundholm Mose er en chokerende fejltagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Turistattraktion i Trundholm Mose er en chokerende fejltagelse
Debat Odsherred - 15. juli 2020 kl. 13:17

Debat
Fonden Geopark Odsherred har fået lov af Odsherred Kommunes egne folk at indrette noget, der ligner en golfbane i det smukke Trundholm Mose. I Nordvestnyt den 12. juli ser man et dronebillede over området. Chokerende.

arrow Læs også: Uhørt og trist

Jamen det er de folkevalgte i Odsherreds byråd, som har truffet beslutning om, at Fonden Geopark Odsherred skal anlægge et turistattraktion i Trundholm Mose. En tidligere borgmesteraspirant er upeget som direktør for fortagenet. Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S) er selvfølglig med i bestyrelsen sammen med Helge Fredslund (V), som altid har modarbejdet kulturen i Odsherred. Resten af den udpegede bestyrelse er udenbys. Det kaldes en demokratisk vedtagelse. I mine øjne er det noget, der ligner Oligarki, politiske magt på få hænder og beslutninger uden gennemsigtighed for borgerne. Nogle vil også kalde det Odsherreds Geopark-mafia. En beslutning som er taget for oven uden at involvere borgerne.

Det man ikke historiske får at vide er, at det er Solvognens sidste fundsted. Solvognen er sansynligvis fundet ved den første firelængede Ellingegården eller under etablering af den nyere Ellingegaard med anlæg af dens store længer fra 1790.

En Indberetning til Nationalmuseet i 1965 fortæller en helt andet historie! Og hvorfor interesserer de involverede parter sig ikke for selve ploven som Willumsen ramte Solvognen med?

Endnu et meget typiske forløb uden demokratiske omtanke. Fortælling om Solvognen burde fortælles på Odsherreds Historiske Museum, men museet er nærmeste afviklet og nedprioriteret med tak til S og V.

Torben Arendal
Jernbanevej 2
Nr. Asmindrup

Svar fra Geopark Odsherrred:

Når Torben Arendal i sit læserbrev kritiserer Geopark Odsherred for at indrette noget, der ligner en golfbane i Trundholm Mose, henviser han formentlig til de 8 - 10 paddehuller, der sammen med den øvrige vildtvoksende natur på stedet, skal bidrage til en øget biodiversitet i området.

Paddehullerne vil enten vokse til eller skabe lavvandede områder i mosen og bidrage til et eksperimentarium for, hvordan man på sigt kan naturgenoprette hele mosen. Dette fremgår af landzonetilladelsen, der har været i høring og offentliggjort med klagefrist på 4 uger i februar 2020. Ingen, heller ikke Torben Arendal, gjorde indsigelse, da tilladelsen var i høring.

Et langt forarbejde har ført frem til, at Fonden Geopark Odsherred har fået alle tilladelser til at gennemføre et grundigt gennemtænkt projekt, der skal formidle historien om det unikke bronzealderfund i Odsherred, og samtidigt give de besøgende en naturoplevelse. Stedet er desuden et af de vigtigste stop på den nye Istidsrute på 250 km igennem fem kommuner.

Nationalmuseets stærkeste kapacitet inden for bronzealder og arkæologi har været med under forløbet, ligesom Museum Vestsjællands arkæolog har været inddraget under etableringen. Dialog med organisationer og interessegrupper har fyldt under hele forløbet, og senest er der igangsat geologiske undersøgelser synkront med anlægsarbejdet for at supplere den viden, der i forvejen er om landskabsdannelse og landskabets udvikling i området over flere tusinde år.

Påstanden om, at solvognens fundsted er falskt, er helt udokumenteret. Geopark Odsherred samarbejder med Nationalmuseet, som har solvognen udstillet, og som henviser til fundet i 1902 i Trundholm Mose, hvor den samlede historie om solvognen nu bliver formidlet.

Morten Egeskov
Direktør

arrow Nykøbings mange tilbud er usynlige
14. juli 2020 kl. 08:37 Opdateret: kl. 08:37
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?