13. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: TV-programmet »Forsvundne Arvinger« krænker privatlivets fred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV-programmet »Forsvundne Arvinger« krænker privatlivets fred
Opdateret 19. maj 2020 kl. 08:48
Debat Odsherred - 19. maj 2020 kl. 08:45
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Krænkelse
Af Henning Hansen, tidl. sognepræst i Nr. Asmindrup, Sindhvilevej 5 st. Frederiksberg

I efterlysning af arvinger til afdøde Erik Christensen (DRTV - 3 sæson/4; sendt 11. maj) oplæser arkivar Adam Jon Kronegh og journalist, TV-vært og tilrettelægger Mette Frisk, direkte op af sygejournalen for moderen til afdøde Erik Christensen og viser fotos fra hospitalsengen på SNS - Sindssygehospitalet Nykøbing Sj.

Moderen var i store dele af sit liv indlagt der under diagnosen skizofreni, en af de mest pinefulde psykiske lidelser. Som præst havde jeg besøgstjeneste for skizofrene patienter på dette hospital. Som om denne mor ikke havde lidt nok. Tre børn døde inden for de første leveår, børnene kom på børnehjem, et barn var døvt efter skarlagensfeber.

En lidelseshistorie, som ifølge en professor (forsker i børnedødelighed) skyldes fattigdom og manglende overskud i familien. Formålet med programmet er ifølge programchef Anne Haerlin Kamstrup interesse for afdødes liv for at finde frem til arvinger. Men er denne »interesse« uden grænser, uden indlevelse i andres situation.

Derfor spørgsmålet: Hvorfor skulle denne familiehistorie præget af tragiske hændelser stilles til offentligt skue i primetime? Kan laveste fællesnævner blive lavere?

En hjælp til at vide, hvornår vi skal tale, og hvornår vi skal tie, og hvad vi skal sige eller ikke sige og gøre, er K.E. Løgstrups analyse af det, han kalder »urørligheds-zonen«. Vi omgiver os alle med en urørlighedszone, den er i omfang og art forskellig fra menneske til menneske. Fælles er, at går man ind over den grænse, går man for tæt på. Dette ikke at gå ind over den grænse, ikke at gå på, det ligger angiveligt også bag mediejuras bestemmelse om privatlivets fred: »Man må ikke videregive eller offentliggøre information om en persons private forhold så som interne familieforhold, sygdom og dødsårsager, kriminalitet og sociale problemer, økonomiske forhold, religion mv.«

En for længst afdød mors og hendes hårdt ramt families værdighed uden mindste mulighed for at skærme sig mod den form for tabloid journalistik, der blev italesat, blev krænket.

Hvorfor?
For at få højere seertal end konkurrenten? I den konkurrence helliger målet midlet. Set i det stores perspektiv er barren for DR som kulturbærende i det danske samfund gennem de sidste årtier blevet sat lavere og lavere. Det er, som om seermagneter som: Kender Du Typen? Hammerslag; Danskernes bolig; Antikkrejlerne med kendisser samt genudsendelsernes (igen, igen) ulidelige lethed har fået forrang for oplysning og kvalitet. Det er betænkeligt og kritisabelt.

Forståeligt, at den ene arving ikke ønskede at medvirke på programmets præmisser.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?