29. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor ros til forebyggelsestiltag i Odsherred

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor ros til forebyggelsestiltag i Odsherred
Debat Odsherred - 21. august 2020 kl. 11:23

Debat
I Odsherred er der relativt færre unge, der bliver vaccineret for HPV end i andre kommuner. Faktisk er det kun to ud af tre piger i årgang 2005, der er blevet fuldt vaccineret mod HPV - en gruppe vira, der er skyld i op mod 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft, og som samtidig kan forårsage en række andre typer kræft hos både kvinder og mænd.

Det er bekymrende, og derfor er det også særdeles positivt, at Odsherred Kommune sammen med to lokale apoteker og den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse nu tager ansvar for at ændre på tilslutningen. I uge 35 deltager kommunens sundhedsplejersker således i oplysningskampagnen Stop HPV for at udbrede kendskabet til vaccinen i familierne.

Det er et godt og uhyre vigtigt initiativ. For kommunerne og deres ansatte er en helt central del af indsatsen, når det kommer til forebyggelse af kræft og andre alvorlige sygdomme, der relativt nemt kan forebygges gennem vaccination. Erfaringer andre steder fra viser, at en fokuseret oplysningsindsats fra sundhedsplejersker har meget stor betydning for holdningen hos de forældre, der tvivler.

Der er i det hele taget store kommunale forskelle på vaccinedækningen. Det gælder på HPV, men også på andre dele af børnevaccinationsprogrammerne, og også for de vacciner, man stiller til rådighed for ældre og risikogrupper. Der er behov for, at man begynder at se på baggrunden for denne forskel, og hvilke tiltag man kan iværksætte lokalt, og hvordan dette kan understøttes nationalt.

Myndigheder og organisationer som Kræftens Bekæmpelse gør allerede et stort og vigtigt oplysningsarbejde, når det kommer til HPV, men det kommunale engagement er det, der skal få informationen helt ud til borgerne. Det kan vi også lade os inspirere af, når det gælder om at løfte tilslutningen til andre vacciner. Derfor håber jeg, at man mere generelt vil begynde at se på hvilke håndtag, man kan give kommunerne. Og jeg håber, at man også i kommunerne - ligesom man har gjort i Odsherred - begynder at se på, hvilken rolle de ansatte kan spille i forebyggelsesarbejdet. Det gælder fra dem, der arbejder med de yngste, til dem, der arbejder med at passe de ældste.

Ida Sofie Jensen Koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif)

Lersø Parkallé 101
København Ø

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?