6. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Platformsøkonomi skal ikke betyde dårligere løn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Platformsøkonomi skal ikke betyde dårligere løn
Debat Odsherred - 05. marts 2020 kl. 09:47
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Arbejdsmarked
Af Allan Andersen Lokalformand LO Holbæk-Odsherred Byrådsmedlem (S) Odsherred

App-tjenester og platformsøkonomi er billedet på et innovativt og progressivt arbejdsmarked, som vi i fagbevægelsen ser muligheder i og ikke mindst nye arbejdspladser til vores medlemmer.

Men når det så er sagt, ser vi også udfordringer og oplever på dagsbasis, at hvis vi ikke holder arbejdsmarkedets hidtil sunde principper i hævd, så risikerer vi, at platformsøkonomi bliver til plattenslageri, hvad angår løn- og arbejdsvilkår.

Platformsarbejdere skal have rettigheder som enhver anden arbejder, hvor sikkerhed og fleksibilitet går hånd i hånd. Tilsvarende må det være en fælles ambition, at det digitale arbejdsmarked ikke åbner en ladeport for fravær af arbejdsgiveransvar, sort arbejde, skatteunddragelse og socialt bedrageri, det kan vi ikke acceptere.

Jeg har to konkrete forslag, som jeg håber, at der kan findes politisk opbakning til.

For det første skal vi sikre, at digitale platforme automatisk indberetter oplysninger om, hvem der arbejder for dem, og hvad de tjener. Sådan, som det gælder for resten af erhvervslivet, og der kan ikke være undtagelser.

For det andet skal vi have garanteret, at arbejdsgiverne, trods deres utraditionelle virksomhedsform, har lovpligtig ansvarsforsikring ved arbejdsskader, sikrer sygedagpenge, feriegodtgørelse i forhold til ferieloven og grundlæggende har ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

I Danmark har beslutningstagerne været flittige til at sikre forbrugerne rettigheder, når de handler og køber på nettet. Her efterlyser jeg samme målrettede indsats fra de selvsamme beslutningstagere, når det kommer til at sikre arbejdstagere ansat på platformsvirksomheder de rettigheder, som traditionelt følgerne af vores overenskomster, vores lovgivning og ikke mindst vores arbejdsmarkedsmodel.

Ingen plattenslageri her!

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?