6. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Odsherred skaber kunstige serværdigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odsherred skaber kunstige serværdigheder
Debat Odsherred - 11. marts 2020 kl. 10:48
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Det er næsten blevet en form for manisk besættelse at skabe kunstige seværdigheder i Odsherreds landskab. Planerne ligger i skrivebordsskuffer og afventer at blive realiseret. Der er tale om drømme-projekter og tankespind. Det gældler som netop omtalt Olafur Eliasons landskabsskulptur ved Dragsholm slot til mange mio. kr, som ingen vil finansiere og som iøvrigt vil ødelægge de prægtige omgivelser omkring landets ældste slot. Og det gældler markeringen af det såkaldte fundsted for Solvognen i Trundholm Mose, der som følge af klimaforandringerne i fremtiden vil være dækket af vand, sådan som stedet også var i bronzealderen, og hvor Solvognen bevisligt slet ikke blev fundet oprindeligt.

Om begge lavtliggende lokaliteter må man i dag forudse, at de i løbet af få årtier kan ligge under vand og være ufremkommelige. Oprindelig blev det ældste Dragsholm opført som et palæ på øen Odsherreds sydligste spids omgivet af havet til alle sider, mens Trundholm Mose udgjorde en del af Sejerøbugten.

De kommende årtiers havvandsstigninger og stormfloder kan genskabe disse oprindelige landskaber. Derfor er det illusorisk og til grænsen af storhedsvanvid at insistere på, at der netop her skal skabes moderne seværdigheder for 50-100 mio. kr.

I stedet har Odsherred virkelige seværdigheder af format, hvor man kunne markere bronzealderen og dens spor i landskabet. Uden for Nykøbing ligger Syvhøje, en storslået gruppe af bronzealderhøje som en særdeles bemærkelsesværdig bebyggelse højt over Kattegat, hvor man kunne tilføje en beskeden installation, der fortalte om datidens Solvogn, helleristningssten og tusind andre høje i landskabet.

Man kunne også skabe et stort branding-projekt med »Sagnlandet Isøre« syd for Nakke i lighed med Sagnlandet Lejre, Kongernes Jelling eller Skjoldungernes Land fra vikingetiden, hvor tingstedet på Mårbjerg allerede i 1000-tallet blev betegnet som det daværende riges vigtigste lokalitet eller »Caput Regni«, et helligsted hvor man valgte landets konger og vedtog dets love. Isøre var det historiske forbillede, da man i 1849 oprettede det nuværende demokratiske parlament på Christiansborg. Her kunne man for meget beskedne midler skabe ægte seværdigheder, der kunne løfte Odsherreds kulturarv til hidtil usete højder. Det kunne man iværksætte øjeblikkeligt. Men måske foretrækker man fantasierne?

Kurt Sørensen
Algade 32
Nykøbing

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?