29. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kultur der splitter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kultur der splitter
Debat Odsherred - 18. august 2020 kl. 08:16

Debat
»Kultur kitter sammen«, lød det i et socialdemokratisk indlæg i avisen i weekenden. Her kommer man vidt omkring med citat af Churchill, der til forslag om besparelse på kunst og kultur svarede: »Then what are we fighting for?«

Det citat kunne Per Kragh og Gitte Hededam passende sende til partiets ledelse og den siddende kulturminister. I den socialdemokratiske top har man godt og grundigt afskrevet kulturens vigtighed. Kultur er en luksus, som må vige for corona-satsning, hed det fra kulturminister, Joy Mogensen. Det er det samlede område for musik, teater, kunst og sport stærkt frustrerede over, for hele vækstgrundlaget bag en vigtig økonomisk faktor, oplevelsesøkonomien, smuldrer. Det er indlysende, at de utallige aflysninger og restriktioner er en gift for borgernes såvel som turisternes oplevelse af det gode liv. De kønne ord kommer til at virke fade, når man ser på kulturlivets status.

Krisetilstande afdækker ofte de barske realiteter under skåltalerne. Da den siddende regering kom til, var socialdemokraterne i fuld gang med at afmontere kulturen. Den blev af strateger som Martin Rossen og Henrik Sass Larsen stemplet som elitekultur. Og vi var ude i den lidet konstruktive sammenligning: hvad er vigtigst? Teater eller hjemmepleje? Og derved blev en svag kulturminister angiveligt forledt til at sige, som hun gjorde.

Alene ved støttepartiernes indgreb kom kultursektoren af med det forhadte omprioriteringsbidrag. Det udgik bestemt ikke fra regeringspartiet.

Man skal passe på, at man med sin lunkne holdning ikke bidrager til, at kulturhuse henstår som bedrøvelige mausoleer. I Odsherred således teatersalen i Nykøbing og i Højby Borren. Man skal have idealistiske borgere, kunstnere og aktive til at fylde noget i dem. Grønthøster-økonomien har jo på landsplan ført til, at kulturbygninger blot står som omtalt arkitektur uden meget indhold: det være sig operaen, skuespilhuset, DR-byen, koncertsalen osv. Lad det være et advarende eksempel.

Søren Jakobsen
Højby Hovedgade 56

Højby

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?