26. november 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvor er visionen for turismen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor er visionen for turismen?
Debat Odsherred - 06. oktober 2020 kl. 11:38

Debat
På Odsherred Kommunes hjemmeside reklameres med, at vi i kommunen har en omfattende Visions- og udviklingsplan 2025, som mange mennesker har brugt mange år på at udarbejde. Tanken er at det er »en strategisk og målrettet plan, der kan inspirere og være pejlemærke for kommunens langsigtede og samlede udvikling mod 2025«.

Planen indledes med store ord om, at »Odsherred rummer store natur- og kulturhistoriske kvaliteter, som Danmarks største sommerhusområde og med nærheden til hovedstadsområdet giver det nogle helt unikke muligheder for udvikling«.

Resten af planen viser dog, at de store ord blot er varm luft, for intet i planen peger på fremtIdige strategier for hverken natur eller kulturhistorie. Odsherreds kulturhistorie nævnes ikke med et ord.

Det synes fuldstændig ubegribeligt, da netop natur og kulturhistorie er de vigtigste parametre for udvikling af turismen, der er Odsherreds ubestridte hovederhverv og fremtidsvision. Landskabet, naturen og kulturhistorien er for turisten de afgørende faktorer for valg af feriedestination. Hele 85-90 procent peger på kulturhistoriens store betydning, hvor man ønsker at kende områdets fortid.

Fraværet af Odsherreds usædvanlig rige kulturhistorie i kommunens visionsplan rimer meget godt med, at man de seneste årtier bevidst har slettet Odsherreds fortid. Kun Solvognens fundsted har man fundet værd at fremhæve på et højst tvivlsomt grundlag, mens vikingetid og middelalder tilsyneladende slet ikke har eksisteret i denne del af landet. Og strategi skal øjensynlig fortsætte frem til 2025, uanset at man med vikingetidens Isøre havde rigets vigtigste magtknudepunkt liggende ved Rørvig, eller i middelalderen havde hele to købstæder og en række borganlæg med hver sine store og fantastiske kulturhistoriske fortællinger. Herredet er fuldt af kulturhistorie fra renæssancen og romantikken, som alle andre end planlæggere og politikere kender til, men som kommunen gør sit bedste for at skjule for Odsherreds gæster.

Hvor visionært er det egentligt?

Kurt Sørensen
Algade 32
Nykøbing

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?