13. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gadekæret i Rørvig bør renoveres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gadekæret i Rørvig bør renoveres
Debat Odsherred - 20. maj 2020 kl. 10:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Rørvig er et af Odsherreds kulturhistoriske smørhuller. Om sommeren samles her flere turister end noget andet sted, fordi byen emmer af sin fortid. Hele bebyggelsen med gamle gårde og skipperhuse signalerer en idyl som på Bornholm eller Skagen.

Midt mellem husene ligger stedets gadekær - uden vand, uden siv, uden ænder. Landsbyen midtpunkt er blevet et hul i jorden med kloakrør i det vådområde, der engang løb forbi gårdene og forbandt fjordindløbet med Hov Vig dannede dens middelalderhavn.

Det er kommunen, der ejer det gamle gadekær. For få tusind kroner kunne den lille dam retableres og genskabe et stykke historie. Gadekæret var en del af »rør-vigen«, der gav landsbyens dens navn efter at gårdene flyttedes til fjordkysten fra deres gamle placering omkring kirken, hvor de blev ødelagt af sandflugt.

Den historie kunne man levendegøre ved atter at fylde gadekæret med vand, der endnu findes på stedet. Og man må spørge, hvorfor kommunen er så ligeglad med sin kulturhistorie, når man lever af turister, der netop interesserer sig for stedets fortid?

Kurt Sørensen
Algade 32
Nykøbing

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?