9. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er oplagt at arbejde for lokale museumsudstillinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er oplagt at arbejde for lokale museumsudstillinger
Debat Odsherred - 21. oktober 2020 kl. 14:53

Debat
Odsherred Museumsforening mister medlemmer, oplyses til Nordvestnyt. Det sker trods stor interesse for den lokale kulturhistorie. Også de lokale museer er forsvundet, så formidlingen af egnens fortid nærmer sig et nulpunkt. Ligeledes er den politiske interesse for Odsherreds historie nærmest ikke-eksisterende.

Museumsforeningens dilemma er måske, at den blot er halehæng til Museum Vestsjælland, der heller ikke udviser nogen interesse for Odsherred. I stedet kunne man som selvstændig forening aktivt gå ind for at genskabe lokale museer med offentlig støtte og frivillig arbejdskraft i lighed med de populære genbrugsbutikker?

Det vil være oplagt at arbejde for en museumsudstilling i fx Rørvig, der har en helt enestående kulturhistorie militært, maritimt, litterært og kunsthistorisk.

I Nakke ligger et velbesøgt museum i den gamle smedje, passet af private, og i Havnebyen findes et museum vedrørende tidligere tiders tunfiskeri, som er tilgængeligt for stedets turister. Der savnes museumsudstillinger om Højbys fantastiske historie som middelalderlig købstad omgivet af flere borganlæg - eller om vikingetidens magtcentrum Isøre, om stormandsslægternes byggerier og kirkelige interesser i det sydlige Odsherred, om Annebergs betydning for udviklingen af den danske romantik, Vallekildes centrale placering for de folkelige vækkelser og andelsbevægelsen. Osv.

Museumsforeningen kunne tage initiativ til et engagerende samarbejde med Odsherreds lokalhistoriske foreninger og arkiver og arbejde politisk for formidlingen af hele herredets historie. Vejen til større medlemstal for eksisterende foreninger er ikke at vente på hverken Museum Vestsjælland eller kommunens kulturudvalg, men at udvikle helt nye ideer og strukturer for formidlingen af den lokale historie i turistlandet Odsherred.

Kurt Sørensen
Algade 32
Nykøbing

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?