6. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er en ommer Nora Tams

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en ommer Nora Tams
Debat Odsherred - 03. marts 2020 kl. 10:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
I fredagens udgave af Nordvestnyt kommenterer formanden for Danmarks Naturfredningsforening (DN) i Odsherred, Nora Tams, fundet af fire pesticider i en kontrolboring i Odsherred. Meget lidt overraskende konkluderer Nora Tams, at det er landbrugets skyld.

Den landsdækkende screening har omfattet ikke mindre end 415 forskellige pesticider, så det er da yderst positivt at man kun finder fire - lige under 1 procent.

I Odsherred ligger den anvendte kontrolboring i en skov og - mig bekendt - under en gammel losseplads. Det kræver vist medlemskab af DN at påstå det er landbrugets skyld, at man påviser pesticider her. I samme artikel beskriver Nora Tams, at landbruget er ved at indføre den »kemiske plov« magen til sludder kræver vist også medlemskab af DN.

Mange rigtig dygtige landmænd har praktiseret pløjefri dyrkning i mere end 30 år, med nogle fremragende resultater til følge. I dag dyrkes små 400.000 hektar i Danmark pløjefrit. Flere af de landmænd, der er længst fremme i skoene, praktiserer overhovedet ingen jordbearbejdning længere - også kaldet Conservation Agri­culture.

Al form for jordbearbejdning slider på jorden og udleder både CO2 og andre klimagasser til atmosfæren, det vil selv DN vel være med til, at vi skal søge at nedbringe hurtigst muligt?

Den minimale eller ingen jordbearbejdning er en gevinst på alle parametre (miljø, klima, biodiversitet, jordsundhed m.m. ) jeg har selv praktiseret denne dyrkningsform i flere år, og har for længst erfaret, at kemikontoen bliver mindre og mindre, også her må DN vel kunne være med?

Sidste nye forsøg påviser, at udvaskningen fra dyrkningsfladen hænger kraftig sammen med, hvor meget jordbearbejdning der udføres. Dette er da bare endnu en grund til at lade bl.a. ploven stå i maskinhuset.

Når foråret - forhåbentligt - snart indfinder sig, vil det være mig en udsøgt fornøjelse at invitere Nora Tams evt. med følge på en lille lokal markvandring for ved selvsyn at se, hvordan markerne strutter af liv og sundhed.

Det er rigtig træls og opslidende, at bl.a. DN både lokalt og på landsplan ved en enhver given lejlighed beskyder landbruget - ofte uden grund. Sæt jer nu ind i tingene, inden I udtaler jer, alt andet forplumrer debatten unødigt.

Glæder mig, Nora Tams, til vi ses i marken - der er et stort behov for, at du kommer ud i det virkelige liv og ser, hvor godt natur, miljø og biodiversitet har det, når man udøver skånsom eller ingen jordbearbejdning - det bliver en fantastisk dag.

Karsten Sørensen
Katrinedal 13

Svinninge

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?