30. marts 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er noget vi kan gøre allerede nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er noget vi kan gøre allerede nu
Debat Odsherred - 15. januar 2020 kl. 13:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
I sidste uge deltog jeg i et debatmøde om, hvordan vi i fællesskab sikrer retssikkerheden for familier, hvor handicaps og psykisk sårbarhed er en del af livet. Dette har efterfølgende sat mange tanker i gang hos mig.

Der er ingen tvivl om, når man hører den ene hjerteskærende historie efter den anden, at handicapområdet har nået sin smertegrænse, og at det her er et område, vi bør og skal gøre bedre. Problemet er nok ikke hverken større eller mindre i Odsherred Kommune end i resten af landet, men det retfærdiggør jo ikke at fortsætte i samme spor.

Når man hører familier fortælle om deres vilkår, så skriger det til himmelen, at de ikke får mere hjælp - eller i det mindste bare den hjælp, de som minimum har krav på. Det kan ikke være rigtigt, at man som mor eller far til et handicappet barn selv skal finde ud af kommunens systemer, og at man skal kunne navigere rundt i de forskellige forvaltninger.

Der er en afdeling for hjælpemidler (og her er der forskellige afdelinger, alt efter hvilket hjælpemiddel der er tale om). Der er en, der kan hjælpe med tabt arbejdsfortjeneste. Der er en, der kan hjælpe med skoletilbud. Der er en, der kan hjælpe med boligindretning og sådan fortsætter listen.

Samtidig står det meget klart, at forældrene til disse børn oplever mødet med kommunen som en kamp, og som om det er tilfældigheder eller held, hvis de får det, som de har søgt om.

Der er ca 1/3 af alle afgørelser i landet, der sendes videre til ankestyrelsen og i ca. halvdelen af disse sager får borgeren medhold. I Odsherred Kommune har vi de penge, som vi har, og disse skal fordeles og prioriteres ud fra et enormt pres på velfærdssystemet, og det er derfor utopi at foreslå, at der kan tilføres mange ekstra millioner på det område, før vi får en mere retfærdig udligningsreform, hvilket jeg håber regeringen snart giver en løsning på.

Men noget kan vi alligevel gøre. Vi kan sørge for, at alle familier med et handicappet barn får én indgang i kommunen med en kontaktperson, som sørger for, at alle ansøgninger behandles de relevante steder, så disse - i forvejen hårdt pressede- mennesker ikke skal navigere rundt i et uoverskueligt system.

Og så kan vi gøre sådan, så disse familier ikke oplever kontakten med kommunen som en kamp, men som et fælles mål om at skabe så god en hverdag som muligt for dem. Det handler om kommunikation og empati. Disse forslag koster ikke ekstra, så det er bare om at komme i gang.

Karina Vincentz
Havnevej 107,1
Nykøbing