9. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er brug for fornyelse og ændringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er brug for fornyelse og ændringer
Debat Odsherred - 26. oktober 2020 kl. 09:30

Debat
Pengene skal følge barnet over til folkeskolen, ellers står Line helt alene på legepladsen.

Når folkeskolen i Odsherred skal inkludere flere børn fra specialområdet, skal der ske en fornyelse og ændringer. To voksne i klassen hele dagen. I mit pædagogiske arbejde har jeg oplevet bedst mulighed for dette på specialområdet. Pædagoger og lærere arbejder tæt sammen. Samarbejdet imellem pædagog og lærer kan noget helt specielt, som virkelig rykker ved børnenes trivsel og læring. Vi starter skoledagen sammen og slutter den af sammen, nærmest hver dag.

Det fungerer. Det giver gode resultater. Bedre trivsel og udvikling for alle!

Line vil ikke ind efter frikvarter. Hun begynder at stampe i jorden og finder en kæp at svinge med. Heldigvis er vi fast to voksne i gruppen. Vi kan tilpasse rammer til Line og ikke forsøge at presse Line ind i rammerne. Vi står ikke med det dilemma, som mange af mine kollegaer har i folkeskolen. At lade resten af klassen blive tilskuere til Lines stadig stigende vrede eller gå ind med klassen, men efterlade Line alene på legepladsen.

Jeg kan huske, personalet i skolerne i Odsherred Kommune kort før en sommerferie fik bogen »Adfærdsproblemer i skolen« af Bo Hejlskov, autoriseret psykolog, der blandt andet har arbejdet med adfærdsproblemer og inklusion i skolen. Vi skulle læse den og bruge den til at fastholde fokus på et anerkendende børnesyn.

De professionelle voksne skal konfliktnedtrappe og ikke se børnenes problemskabende adfærd som en provokation. Også selvom den til tider kan være meget udfordrende og besværlig. Det er vores ansvar. Vi kan alle falde i og mærke frustrationen boble i os. For at undgå, at vi falder i for tit og kan beholde de professionelle briller på, kræver det rimelige arbejdsvilkår. Det betyder blandt andet to faste voksne i klassen, fælles forberedelse og mindre bureaukratisering.

I forbindelse med de kommende hørringsvar til omlægning af specialområdet i kommunen er der brug for, at politikkerne har nye store visioner for den almene skole, og tilfører de ressourcer der er behov for. Hvis den skal lykkes. Visioner, der investerer i fremtiden, visioner for fremtidige livsduelige borgere, i stedet for at følge strømmen og effektivisere og spare. Lad os være forgangsmænd. Giv den kommunale folkeskole en oprejsning.

Odsherred det er både os med - liv, lys og landskab - Grundtvig med i folkeskolen - tid til livet.

Jannie Schmidt Gamrath
Nordmarken 13

Asnæs

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?