9. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den hårfine grænse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den hårfine grænse
Debat Odsherred - 20. oktober 2020 kl. 10:09

Debat
Det er både nødvendigt og bekymrende, at vi igen og igen får sexisme og MeeToo op som hovedoverskrifter, den ene gang efter den anden i disse år. Det er nødvendigt, fordi der nok ikke er mange kvinder eller mænd for den sags skyld, der ikke har følt sig krænket. Bekymrende, fordi vi også skal passe på ikke at få et samfund, hvor vi ikke tør flirte eller give hinanden komplimenter.

Jeg møder mænd nu der siger: »Åh, nej det må jeg jo ikke sige eller gøre«. Og ja! Jeg er bekymret for, at vi får et samfund, hvor mit indre billede er som hos Indre Mission i sidste århundrede.

Jeg tror, det er nødvendigt at fortælle om, hvornår man som kvinde føler sig krænket, og jeg tror, at det er vigtigt, at mænd især er påpasselige i deres omgang med yngre kvinder.

Når en oplevelse sætter sig fast i hukommelsen er den krænkende - uanset om det har været hensigten eller ej. Eksempelvis mit første skolebal - 14 år - og der var en lærer, der var lidt for interesseret og dansede lidt for tæt. Og den dag i dag kan situationen huskes, samt kjolen og utrygheden. Og han gjorde vel faktisk ikke andet end at give et kompliment, men han var for tæt på.

Et andet eksempel var på en døgninstitution i mine unge dage, hvor vi havde sovende nattevagter, hvilket vil sige, man sov på stedet og var til rådighed for beboerne. Chefen boede på stedet, og han kom engang ned og satte sig på sengekanten efter sengetid - og talte fagligt. Ikke noget uopsætteligt, men det var vanvittigt grænseoverskridende - især da det var svært at bede ham om at gå.

Det værste eksempel er en oplevelse med en leder højt på strå, der direkte bad om at efterkomme hans ønsker om sexuelle ydelser, hvis ikke - var der trusler om en meget kort ansættelse på området.

Disse fortælling er taget fra det virkelige liv, og dette er for, at vi i fællesskab kan arbejde på at blive lidt klogere på, hvornår det er - og på, hvornår det opfattes som krænkelse.

Det er ikke sikkert, at skolelæreren var ude på andet end, han synes jeg var dejlig. Men det skal han ikke synes. For han har en magtposition - det samme med chefen på sengekanten - hvad bildte han sig ind. Og med lederen - ingen tvivl om at dette var en sag jeg burde været gået videre med - men det er mange år siden, og der blev så absolut ikke talt om sådanne sager, dengang....

Så når magtforholdet er ulige skal vi tænke os meget mere om. Det er der, krænkelser sker. Og så er der de bevidste krænkelser, der skal politikken på området være helt skarp, og der skal skabes et tillidsfuldt rum og nogle trygge rammer, så ikke det er oplevelser, man skal gå alene med, men noget vi snakker om.

Det ved jeg, der allerede nu arbejdes på i Odsherred Kommune.

Gitte Hededam
Byrådsmedlem (S)
Odsherred Kommune

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?