8. marts 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Unges Uddannelsesvalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Unges Uddannelsesvalg
Debat Odsherred - 23. februar 2021 kl. 13:38
Af Allan Andersen (S), afdelingsformand 3F Holbæk-Odsherred, byråpdsmedlem Odsherred

Der er voldsomt mange forskellige uddannelsesveje for de unge at gå og den næste uge kan måske blive meget skæbnesvangert for jeres børn. Jeg håber, at forældrene vil tage nogle gode og åbne snakke med deres barn om fremtidens muligheder. Vi forældre ønsker naturligvis, at vores børn får en uddannelse, og vi vil gerne hjælpe dem godt på vej.

Forældre og særligt mødrenes påvirkning betyder rigtig meget for de unges uddannelsesvalg. De unge søger primært råd og vejledning i familiens skød, og lige nu er de unge i 9. eller 10. klasse i gang med at træffe et af livets største valg, og senest den 1. marts skal de have besluttet sig for, hvad de vil efter sommerferien. Det viser sig desværre, at mange forældre mangler konkret viden om de mange muligheder i uddannelsessystemet. Men der er heldigvis hjælp at hente på bl.a. Uddannelsesguiden.dk.

Rigtig mange unge vælger af mange årsager at gå gymnasiets vej. Den unges venner vælger den vej og måske ligger gymnasiet tættere på hjemmet end »teknisk skole« og erhvervsuddannelserne gør, og så er det en nem vej at gå eller er det? Dette ikke er en opfordring til at fravælge en gymnasial uddannelse, men en venlig påmindelse om, at der også findes andre veje at gå.

De senere år er der færre og færre unge, der har tilmeldt sig en uddannelse til at blive for eksempel tømrer, murer, procesoperatør og struktører og det er ærgerligt. Der er mangel på specialiseret arbejdskraft, herunder ikke mindst faglærte og højere uddannede, og Danmark kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Selvom man selvfølgelig ikke skal vælge uddannelse ud fra samfundets behov, så betyder den fremtidige mangel på faglærte alligevel, at man med en erhvervsuddannelse bliver eftertragtet som arbejdskraft. Jobsikkerheden vil i sandhed være høj.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?