12. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ny turismepolitik kræver bevidst politisk fokus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ny turismepolitik kræver bevidst politisk fokus
Debat Odsherred - 16. marts 2021 kl. 13:18
Af Kurt Sørensen, Algade 32, Nykøbing

Efter at Odsherred har opsagt turistsamarbejdet med de øvrige kommuner i Vestsjælland, skal der nu udformes en ny turisme-politik. Hvilke attraktioner skal der satses på? Formentlig må der oprettes en selvstændig organisation, som samler et bredt udsnit af egnens kvaliteter med henblik på at tiltrække turister (Jfr Nordvestnyt 15/3). I dag er turisme meget mere end sommerhuse, campingpladser og udlejning af ferieboliger.

Set under et handler det om »Fortællingen om Odsherred«. Det inddrager selve landskabet, kysterne, byerne, kunsten og kulturhistorien, og det er nødvendigt at samtænke disse dele i en overordnet strategi for at videreudvikle og styrke turismen i Odsherred, som er bærende for den fremtidige erhvervsudvikling. En ny turisme-politik skal inddrage hele herredet og synliggøre de enkelte lokaliteters særlige kvaliteter.

Der skal med andre ord tænkes utraditionelt. Således må også museumssamarbejdet med de øvrige vestsjællandske kommuner opsiges, så fortællingerne om Odsherreds særlige historie kan fremhæves. Det kan kun ske ved at udvikle en ny organisation, der sigter på Odsherred alene og fokuserer på de enkelte lokaliteter, hvadenten der er tale om byer, landskaber, skove, højderygge osv.

Som det har været hidtil, er fortællingen om fx Vallekilde eller Rørvig eller Kongsøre holdt skjult for turister. Historien om Nykøbing, Højby, Odden, Nakke eller Skippinge er glemt tillige med vikingetidens, middelalderens og senere tiders spor i landskabet. Aldrig fremhæves Egebjerg- eller Nakke-halvøens guldalderlandskaber og skove. Og netop den slags hemmeligheder er hvad turister søger, fremhæver talrige undersøgelser. Turisme er for den enkelte en slags opdagelsesrejse i ukendt land.

At udforme en ny turisme-politik kræver et bevidst politisk fokus. Det er alt for vigtigt at overlade til tilfældigheder og særinteresser.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM