27. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Dårlig idé at centralisere formidlingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Dårlig idé at centralisere formidlingen
Debat Odsherred - 25. november 2020 kl. 15:37
Af Kurt Sørensen, Algade 32, Nykøbing

Odsherreds kulturudvalg skal nu drøfte det videre forløb for kommunens kultur- og fritidsstrategi. Et af strategiens elementer er »sammenlægning af kulturhistorisk museum og kunstmuseet, hvor proces er igangsat om at samle museerne og etablere nye rammer om det sammenlagte museum«.

Tilsyneladende er beslutningen allerede truffet, uden at man har overvejet, hvorvidt en sådan sammenlægning er fornuftig eller ej - og uden af drøfte den med borgerne. Man ønsker bare, at kunst- og kulturhistorie rodes sammen én bygning og uden at gøre sig klart, hvilken fortælling museet skal præsentere for fastboende og feriefolk - og hvem der skal fortælle historien. Man er kun fokuseret på selve bygningen.

Den sidste halve snes år har Museum Vestsjælland stået for præsentationen af Odsherreds kunst- og kulturhistorie. Og det har de gjort rigtig dårligt, også ifølge tilsynsmyndighederne, blandt andet fordi man her er uden kendskab til stedets historie og ejheller forsker i emnerne. Vedrørende kulturhistorien er strategien, at kun Odsherreds bronzealder skal præsenteres, mens man lader eksempelvis vikingetid og middelalder passe sig selv. Og hvad angår kunsthistorien skal kun 1930'ernes kunstliv præsenteres. Det er ikke betryggende at overlade museumsarbejdet til den hidtidige samarbejdspartner.

Desuden er det i høj grad relevant at diskutere, om det er klogt at centralisere formidlingen fremfor at sprede den på relevante lokaliteter, afhængigt af hvor historien har udspillet sig, det være sig i Vallekilde, Fårevejle, Højby eller Rørvig. Det vil også være klogt at inddrage nye elektroniske formidlingsformer, så man i mindre grad er afhængig af bygninger, lokaler og personale.

Imidlertid er kulturudvalget overhovedet ikke interesseret i at drøfte kultur- og fritidsspørgsmål med borgerne. Man har aldrig indkaldt til borgermøder om diverse temaer, og såkaldte dialog-møder med blandt andet foreningslivet har nærmest været opfattet som en irriterende forpligtelse, som man ikke har fundet bindende for politikerne. Med rette har byrådets viceborgmester kritiseret sine kolleger som »magtfuldkomne« og været ganske uimponeret over resultaterne, når borgerne har skullet inddrages i beslutningerne. Med direkte henblik på kulturudvalgets håndtering af kontakten, finder Thomas Nicolaisen at der her er brug for en holdningsændring, »Vi fejler gang på gang på borger-inddragelsen i Odsherred«. Og det kommer der kun dårlige beslutninger ud af, fordi kulturudvalget langt fra er så kloge som medlemmerne selv tror.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?