7. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bekymringer er ikke blevet mindre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bekymringer er ikke blevet mindre
Debat Odsherred - 06. maj 2020 kl. 13:49

Debat
I 2013 var jeg som medlem af byrådet i Odsherred med til at vedtage en række besparelser på det specialiserede område. Under udvalgsbehandlingen var der navnlig et forslag, som bekymrede mig. Det var forslaget om, at kommunen i langt højere grad selv skulle varetage den særlig tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) frem for at lade de unge deltage i specialiserede STU-tilbud hos andre offentlige eller private aktører. Min bekymring var, at disse unge, som ikke har andet til fælles end at de pga. fysiske og/eller psykiske udfordringer, ikke kan gennemføre en normal ungdomsuddannelse, stort set ukritisk ville blive visiteret til kommunes egen tilbud uden nævneværdige hensyn til deres individuelle udfordringer, ønsker og behov.

Jeg fik mange forsikringer om, at mine bekymringer var helt ubegrundede. Ifølge lovgivningen skal der altid foretages en individuel konkret vurdering af den enkelte STU-elevs behov. Derfor bliver alle visiteret til det tilbud, som passede bedst til lige netop deres individuelle behov.

Jeg har efterfølgende konstateret, at mine bekymringer ikke var ubegrundede. Både forældre, medarbejdere og pressen fortæller, at Odshered Kommune efter ændringen i 2013 stort set ukritisk visiterer alle unge til kommunens egne STU-tilbud. Kun helt undtagelsesvis bliver de unge visiteret til andre tilbud.

Nu er kommunes STU-tilbud igen på dagsordenen. De to nuværende STU-tilbud bliver lagt sammen til et tilbud. Ved samme lejlighed bliver lederen af det kommunale tilbud fremover formand for det visitationsudvalg, som skal vurdere hvilket STU-tilbud, den enkelte elev skal visiteres til. Det betyder, at den person, som har det økonomiske og ledelsesmæssige ansvar for det kommunale STU-tilbud, skal stå i spidsen for den uvildige vurdering af om det tilbud, som han er leder af er det bedst egnese STU-tilbud eller et andet STU-tilbud bedre.

Min bekymring for, at visitationen til STU-tilbud i Odsherred Kommune handler mere på, hvordan de unge kan tilpasse det eksisterende kommunale tilbud end hvad, der er det bedste tilbud for den enkelte elev, er ikke blevet mindre. Lige som alle andre unge, så har STU-elevernes ungdomsuddannelse stor betydning for deres fremtidsmuligheder. Indholdet af STU-tilbuddet kan være afgørende for om den unge på sigt bliver helt eller delvist selvforsørgende, bliver i stand til at bo i egne bolig, ender på førtidspension eller i et døgntilbud. Dermed har indholdet af STU-tilbuddet ikke kun betydning for den enkelte elevs muligheder og selvværd - det har også betydning for den kommunale økonomi. Det der på kort sigt muligvis er en besparelse kan nemt blive dyrt på lang sigt.

Ulla Margrethe Hansen (K)
Lammefjordsvej 2

Hørve

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?