9. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aldersloft på pension

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aldersloft på pension
Debat Odsherred - 21. august 2020 kl. 08:13

Arbejdsmarked
Af Allan Andersen, formand, LO Holbæk-Odsherred, byrådsmedlem (S), Odsherred

Det kan aldrig blive et mål for så rigt et land som Danmark, at vi skal arbejde så lang tid som muligt. Tværtom må ambitionen være en værdig pensionsalder, hvor de sidste år er fyldt med livskvalitet og frihed for den enkelte. Derfor er mit budskab også soleklart: Vi skal have et aldersloft på vores pension.

Sagen er den, at der i 2006 blev indgået et politisk forlig, der har den konsekvens, at folkepensionsalderen rammer 68 år i 2030, 70 år i 2040, og som fremskrives yderligere, som årene går, så man skal være 72 år i 2050, før man kan få lov til at nyde sit otium.

Der er ingen tvivl om, at i takt med at levealderen stiger, så bør folkepensionsalderen også stige, så vores samfundsøkonomi hænger sammen, og så der er råd til velfærd. Men når det så er sagt, så mener jeg, at de 70 år bør være loftet.

Jeg repræsenterer i LO Holbæk-Odsherred en gruppe faglærte og ufaglærte, hvor mange af dem starter på arbejdsmarkedet i lære som 16-årige. Det betyder, at de arbejder mange flere år, oftest også med hårdere fysisk arbejde, end for eksempel akademikerne.

Og det gør en forskel. De fysisk slidsomme fag, som for eksempel struktørens, maskinarbejderens og social- og sundhedsassistentens, sætter sine kedelig aftryk på en krop. For eksempel ved vi, at hver femte 3F'er forlader arbejdsmarkedet inden de er fyldt 60 år, fordi de enten er nedslidte eller døde.

Ikke gode nok
Mange politikere siger - desværre med den socialdemokratiske regering i spidsen - at man ikke er villige til at ændre på det politiske forlig, og at man vil fortsætte med at hæve pensionsalderen. Der argumenter er gode, men ikke gode nok.

Det kan findes løsninger gennem politisk håndværk. Én ting er i hvert fald sikkert, det er ikke rimeligt, at vi bliver ved med at hæve pensionsalderen for de mange, når det kun sikrer et godt pensionsliv for de få.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?