
Ved den netop overståede Danish Entrepreneur Festival sikrede elever fra Næstved Gymnasium sig to af de tre podiepladser i Da Vinci-konkurrencen - hvor de deltagende hold skal præsentere en løsning på en samfundsmæssig problemstilling, som de har udviklet i løbet af efteråret.
Holdet Nevika har udviklet en app, der kan hjælpe allergikere på indkøbsturen, så de ikke kommer til at købe varer, der indeholder ingredienser, de ikke kan tåle. Og holdet Macai stillede op i konkurrencen med en pude til kørestolsbrugere, der kan pustes op i zoner, så brugerne undgår siddesår.
Begge opfindelser er nyttige og relevante og tager udgangspunkt i reelle dagligdagsproblemer. De unge gymnasieelever har brugt deres viden og kreativitet, men også ladet sig inspirere af den virkelighed, der udfolder sig uden for klasselokalerne. Og det er en voksende tendens på gymnasierne.
Rundt om på de almene gymnasier foregår der nemlig i dag masser af innovativ tænkning, og eleverne prøver kræfter med de naturvidenskabelige fag på nye måder. Det sker både i undervisningen og igennem forskellige konkurrencer og projekter, som afvikles i samarbejde med virksomheder eller andre. Forskerspirer, Akademiet for Talentfulde Unge, Science Cup og Danish Entrepreneur Awards er blot nogle af dem.
Derfor er det almene gymnasium også fortsat hovedleverandør til de naturvidenskabelige videregående uddannelser. Igennem de seneste ti år har mere end 60 pct. af de studerende, der starter på naturvidenskabelige uddannelse på landets universiteter haft en studentereksamen fra stx, og stx-eleverne klarer sig godt - måske fordi de er vant til at tænke på tværs af fag og ud af boksen.
Det almene gymnasium favner nemlig bredt, når det gælder rækken af fag, eleverne har. En almindelig almen studentereksamen er således sat sammen af fag fra både de naturvidenskabelige, de samfundsvidenskabelige og de humanistiske videnskabsfag. Og det betyder, at de godt 35 pct. af stx-eleverne, der har valgt en naturvidenskabelig studieretning, også undervises i både kreative, humanistiske og samfundsvidenskabelige fag. Det er der brug for, hvis vi nu og i fremtiden skal finde optimale og brugervenlige løsninger. Vi hører faktisk jævnligt erhvervslivet efterspørge ansatte, der går på tværs af de traditionelle fagopdelinger. Det kan være ingeniører med sprogkundskaber, eller det kan være dataloger med indsigt i adfærdspsykologi. Det behov må forventes at vokse i fremtiden i takt med, at verden bliver mere og mere kompleks, og de respektive arbejdsfelter griber mere og mere ind i hinanden.
De to medaljer, som Næstved Gymnasiums elever sikrede sig, understreger, at kombinationen af humanistisk og naturvidenskabelig tænkning kan noget ganske særligt, og at netop det at tænke på tværs af fag rummer potentialer for innovation. Det er præcis det, vi lærer vores studenter i det almene gymnasium, og som udgør en vigtig del af moderne dannelse. Humaniora kan noget særligt i kombination med naturvidenskab, og det er værd at huske i en tid. hvor humaniorabashing er ved at udvikle sig til en nationalsport. Tillykke til eleverne bag Nevika og Macai, og til alle de andre dygtige deltagere i Da Vinci konkurrencen. Og tillykke til os som samfund, fordi vi har sådan nogle innovative elever. Vi har brug for dem alle, uanset hvilken farve huen har, for vi får brug for alt, hvad I kan, og hvad I bidrager med.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her