20. januar 2019
Beethovenfestivalen i Herlufsholms festsal får meget rosende ord med på vejen af Finn Mølgaard.
Beethovenfestivalen i Herlufsholms festsal får meget rosende ord med på vejen af Finn Mølgaard.
Foto: REINHARD WILTING/Reinhard Wilting Foto DK38544039
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Næstved - musikkens Mekka

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næstved - musikkens Mekka
Debat Næstved - 10. juli 2018 kl. 14:56
Af Finn Mølgaard Egevej 4 Næstved
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sådan følte deltagerne det, da de lørdag aften lyttede til den verdens-berømte Henschel strygekvartet i festsalen på Herlufsholm - den sidste aften i en uge med kammermusik.

Kammermusik - ordet kan måske lyde lidt støvet for nogle, men det er det på ingen måde. Musikerne rev og flåede i strengene på de dyre instrumenter på en måde, der ikke overgås af et rockband. Og dyre er de - instrumenterne er forsikret for et trecifret millionbeløb.

Aftenen indledtes med med et lille foredrag af Søren Schauser fra Berlingske Tidende, hvorefter kvartetten spillede tre af Beethovens strygekvartetter. Schauser forklarede, at en strygekvartet er meget demokratisk, hvor alle stemmer har (næsten) lige meget at sige - måske med lidt overvægt til førsteviolinens stradivarius. Og det gode ved kammermusik er, at man i modsætning til symfonier har let ved at høre alle stemmer.

Celloen spilles af Mathias Beyer- Karlshøj, der også er festivalens kunstneriske leder. Han er uddannet i Danmark, taler dansk og er bosat i København, men det går vel også, når alle verdens musiksale er ens arbejdsplads.

Der var musik hver aften en hel uge i festsalen på Herlufsholm, hvor akustikken begejstrede musikerne. Alle Beethovens strygekvartetter blev spillet. To aftener blev kvartetten afløst af Den Danske Klavertrio.

Initiativtager til festivalen er Peter Stevnhoved, der også tog initiativet til Hindsgavl Festival, der af kendt af alle med interesse for kammermusik. Det fortalte han til radioens P2, der havde indslag fra Herlufsholm onsdag og fredag.

Som én af Herlufsholm deltagerne sagde: Næstved er blevet et bedre sted, efter Peter er kommet til byen.

Til slut: glæd jer til næste år - samme tid - samme sted - nye komponister.