16. juni 2021
Det handler om penge. Mange penge.
Det handler om penge. Mange penge.
Foto: Peter Andersen 0045 40106628
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Talforståelse eller symbolpolitik?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Talforståelse eller symbolpolitik?
Debat Næstved - 17. juni 2020 kl. 08:48

Af Michael B. Clausen, Smallegade 10, Fodby

arrow Læs også: Debat: Lavere skat i Næstved?

Jeg tror, jeg kan læse indenad. Jeg er sikker på, at Klaus Eusebius Jakobsen kan. Derfor undrer det mig, at han i sit indlæg 10. juni slet ikke forholder sig til matematikken i Helge Adam Møllers indlæg 4. juni.

Idet jeg går ud fra, at Møllers påstand om 85 % kompensation fra staten til en skattenedsættelse (på 0,2 point) er korrekt, kan jeg i hvert fald godt forholde mig til tallene. Næstveds samlede indtægter i 2019 er 5,1 milliarder, heraf indkomstskat 3,35 milliarder. Da kommuneskatten er 25 % ville skattenedsættelsen på 0,2 % eller 27 mio. pr. år kun berøre indtægten - efter kompensation - med ca. 1 promille eller 5 mio. kr. pr. år. Jeg siger berøre og ikke reducere, da en stor del af borgernes øgede rådighedsbeløb vil blive brugt og beskattet lokalt.

For et minimalt »bruttotab« på 1 promille af kommunens budget, kan man altså give familien med to gennemsnitsindtægter en årlig skattelettelse på ca. 1500 kr. - en forøgelse på ca. 35 promille efter skat. Da forligspartierne omkring udligningsreformen åbenbart ønsker at fremme kommunale skattelettelser, må det være »god latin« at gøre det, og det er derfor, mildest talt, en lavthængende frugt.

Velfærd er efterhånden blevet et ord, der kun dækker over offentlige tilskud til alt mellem himmel og jord, men velfærd har jo også direkte rod i borgernes privatøkonomi. Tabet på brutto 5 mio. pr. år skal naturligvis ikke berøre kernevelfærd som ældrepleje og børn, men mon ikke der er en eller anden post, der kan kigges på, og hvor der kan findes netto 3-4 mio. (mit eget estimat) - særligt når udligningsreformen allerede giver Næstved 110 mio. mere pr. år, svarende til en mulig skattelettelse på fire gange så meget, 0,73 %?

De Radikale har ofte vendt sig mod symbolpolitik, men man kan vel kun kalde det symbolpolitik at klynge sig til et meget lille beløb på papiret - og sætte det hårdt op som skattelettelse på bekostning af velfærd - hvis man har lidt talforståelse samt tager kommunens stærkt forbedrede forudsætninger i betragtning.

arrow Næstved rasler ned ad Dansk Byggeris rangliste
23. juni 2020 kl. 10:05 Opdateret: kl. 17:02
arrow Udligningspenge til velfærd eller skattelettelse?
11. juni 2020 kl. 19:23 Opdateret: kl. 16:15
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?