17. september 2019
Skribenten argumenterer for, at vi har brug for at fastholde og udbygge Næstved Sygehus som områdets specialsygehus. Foto: Jan Jensen
Skribenten argumenterer for, at vi har brug for at fastholde og udbygge Næstved Sygehus som områdets specialsygehus. Foto: Jan Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Sundhedsreformen og Næstved Sygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Sundhedsreformen og Næstved Sygehus
Opdateret 27. januar 2019 kl. 10:18
Debat Næstved - 27. januar 2019 kl. 09:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Keld Stelling
Krogagervej 20
Næstved

I Sjællandske 23. januar kan man læse, at Magnus Heunicke (S) stiller spørgsmål om Næstved Sygehus fremtid.

I Næstved har vi brug for kortere ventetider og mindre transport.

Vi har brug for at fastholde og udbygge Næstved Sygehus som områdets specialsygehus, og Næstved har brug for, at et af de 21 såkaldte sundhedsfællesskaber, eller i det mindste en filial heraf, placeres i vores kommune, så de ikke nødvendigvis placeres i tilknytning til akuthospitalerne.

Det ligger iøvrigt ikke klart, hvorledes man vil styre, koordinere og financiere de mange forskellige sundhedsfaglige specialer, der indgår i de nye sundhedsfællesskaber.

Magnus Heunicke anmodes om at tage disse aspekter med i sit politiske arbejde. Der er stor sundhedsfaglig og folkelig opbakning til sundhedsreformens nærhedsprincip. Sundhedspersonalet vil gerne påtage sig de nødvendige opgaver og det medfølgende ansvar. Men der peges også på, at større arbejdsglæde er nødvendig, og at der skal mere sundhedsfaglig ledelse og mindre administrative styring i deres hverdag.

Magnus Heunickes bekymring drejer sig om øget centralisering og mindre demokrati i den ny struktur. Men hvordan kan vi undgå centralisering, når standarder for kvalitet, patientrettigheder, ligeværdighed i sundhedsplejen, IT-systemer og økonomiske rammer skal defineres? Region Sjælland opfandt med sygehusplanen af 2010 Universitetshospitalet i Køge og ændrede Næstved Sygehus fra at være et velfungerende akuthospital til at blive et specialsygehus.

Tiden derefter har ikke været problemfri. Er konklusionen ikke, at der skal anlægges et nyt syn på sammensætning og kompetencer i de bestyrelser, der skal styre dette lands sundhedsvæsen?