2. december 2020
Gustav Garth-Grüner. Privatfoto
Gustav Garth-Grüner. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Spildevand ER et problem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Spildevand ER et problem
Debat Næstved - 31. juli 2020 kl. 18:50
Af Gustav Garth-Grüner, Næstformand i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Glumsø

Formanden for Teknisk Udvalg i Næstved Kommune, Helle Jessen (A), mener, at kommunens spildevand ikke er et problem, fordi mængden af kvælstof ikke er stor i forhold til den samlede udledning.

arrow Læs også: Debat: Glem personfnidderet

Men hun snakker udenom. Det er ikke kvælstof, der er problemet. Kommunerne tillader udledning af urenset spildevand med e. colibakterier, organisk materiale og miljøfremmede stoffer ud i fjord, åer og søer.

Det vælter som en ekstremt forurenet puls ned gennem vandløbene og ud i søer og fjorde og gør stor skade lokalt. Desuden står renseanlæggene for mindst en tredjedel af den fosfor, der udledes til vandmiljøet. »Mindst« fordi den faktisk ikke måles. Som formand Helle Jensen selv skriver, anslår Næstved kommune den udledte mængde. Jeg undrer mig bare, hvad er årsagen til, at der ikke måles - hverken på mængde eller indhold?

Hvad renseanlæggene rent faktisk udleder af stoffer i vores vandmiljø, ved vi ikke. Danmark måler kun for det i 1,5 % af de vandløb, som EU-kommissionen kræver, at vi skal. Så det står hen i det uvisse. Overløbene med det urensede spildevand er der ingen reel kontrol med, og Næstved Kommune ønsker ikke engang at måle mængden og indholdet. Hvorfor? Hvad er kommunen bange for?

Kommunerne renser desværre stadig spildevand, som de gjorde for 30 år siden. Der er ikke kommet nye krav siden da, selvom teknologien giver mulighed for at rense langt bedre. I vore omkringliggende lande både måler man og renses der langt bedere, så hvorfor skal Danmark halte bagefter?

arrow Debat: Fagligheden i højsædet
26. august 2020 kl. 16:08 Opdateret: kl. 11:38
arrow Debat: Uvidenhed om spildevand
15. august 2020 kl. 15:00 Opdateret: kl. 14:46
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?