8. april 2020
Helle Jessen kalder fældingen af træerne for et »overgreb«. Foto: Jeppe Hee Rømer
Helle Jessen kalder fældingen af træerne for et »overgreb«. Foto: Jeppe Hee Rømer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Natur- og biodiversitet i praksis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Natur- og biodiversitet i praksis
Debat Næstved - 20. januar 2020 kl. 22:01
Af Helle Jessen (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget, Havbakken 285, Karrebæksminde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med sin unødvendige massakre på 15 ca. 100 år gamle træer langs en offentlig vej ved Herlufmagle, har en landmand vist, hvorfor det er tvingende nødvendigt, at der på Folketingsniveau bliver udarbejdet en natur- og biodiversitetspakke, som kan være med til at fremme mulighederne for, at dyr, planter og insekter får plads i det konventionelle landbrugs udbredte monokulturer.

arrow Læs også: DN: MTB-kørsel er en trussel mod naturen

Man kan ikke vente på, at landmændene i praksis tager deres egne ord om frivillig etablering af »insektvolde«, dyrkningsfrie zoner langs markskel og grøftekanter, urørt natur på marginale jordstykker og etablering af faunakorridorer alvorligt. Et er tilsyneladende fine ord ved særlige højtidelige lejligheder, noget andet er, hvordan der handles i praksis. Her kommer hensynet til dyrkning af jorden først. Hvilket - i den aktuelle sammenhæng - ikke helt harmonerer med landmændenes selvforståelse af at være de bedste til at tage vare på naturen!

Den maskerede offentlige vej er nu så gold, som resten af de omgivende landbrugsarealer. Den udgjorde - inden overgrebet - alt det, som man i landbruget siger, at man gerne vil fremme til gavn for biodiversiteten. Her var veletablerede »insektvolde« i form af vejsider med planter og gamle træer. Her var en forholdsvis bred »dyrkningsfri zone« i form af en offentlig markvej (som landmanden jo i sagens natur ikke kunne dyrke). Vejen fungerede som en fin lille faunapassage i et konventionelt landbrugsområde. Alligevel benyttede landmanden sin juridiske ret til at fælde træerne - måske bare fordi han havde ret til det. Det er vist, hvad man kan kalde et eklatant eksempel på tonedøvhed i forhold til den aktuelle debat om klima, natur og biodiversitet.

Der er tydeligvis meget langt vej endnu, førend landbruget tager deres del af ansvaret for den aktuelle biodiversitetskrise på sig. Heldigvis er der nogen, der gør, men der er stadig for langt mellem dem i dansk landbrug.

arrow Skyttegravskrig har kostet kommunen 83.000 kroner
13. januar 2020 kl. 21:38 Opdateret: kl. 10:06
arrow Træmassakre: Gammel allé ryddet
13. januar 2020 kl. 17:13 Opdateret: kl. 09:55