18. april 2021
- De gode argumenter for Baltic Pipe har manglet lokalt, men det med overskudsvarmens gevinster fra kompressorstationen har været foreslået så tit, men er konstant blevet skudt ned som uladsiggørligt, skriver byrådsmedlem Charlotte Roest (S). Foto: Robert Andersen
- De gode argumenter for Baltic Pipe har manglet lokalt, men det med overskudsvarmens gevinster fra kompressorstationen har været foreslået så tit, men er konstant blevet skudt ned som uladsiggørligt, skriver byrådsmedlem Charlotte Roest (S). Foto: Robert Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Næstved fjernvarme - hvem sover?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Næstved fjernvarme - hvem sover?
Debat Næstved - 26. februar 2021 kl. 13:16
Af Charlotte Roest (S), byrådsmedlem, Harevænget 79, Tappernøje

Formand Lindy Nymark Christensen og Næstved Fjernvarme har muligvis ret i, at Næstved Byråd har sovet i timen i forhold til Baltic Pipe-projektet. Næstved Byråd hørte allerførste gang om Baltic Pipe, på et lukket dagsordenspunkt tilbage i 2017. Næstved er blot er høringspart i dette statslige gasledningsprojekt, hvor også EU er part. Netop derfor har kommunens modstand måske været svær at få øje på.

arrow Læs også: Baltic Pipe er klar til dialog med fjernvarmen

Kommunen har dog afgivet flere høringssvar siden, hvor der fint er lyttet til lokale borgeres bekymringer. Ved mit allerførste byrådsmøde i 2018, som helt nyt medlem af byrådet, løftede jeg Baltic Pipe i byrådssalen. »Ny og grøn« italesatte jeg Everdrup-borgernes spørgsmål og bekymringer, og borgerens store frustration over Baltic Pipe. I de første par år var jeg en af de eneste lokalpolitikere, som offentligt debatterede Baltic Pipe: I byrådet, i aviser - både de lokale og landsdækkende, og på TV, til paneldebat på Folkemøde Møn, og jævnligt på de sociale medier, og ikke mindst af alt - sammen med »Borgerfølgegruppen i Everdrup«. Og faktisk har jeg hele to gange været på Christinasborg omkring Baltic Pipe. For kunne vi ikke gøre det her lidt bedre? Er Baltic Pipe den rigtige vej - til reel grøn omstilling?

Det var 'Davids kamp mod Goliat', hvor hasselmusens levevilkår i loven blev taget mere alvorligt - end lokale borgeres hverdag og livsværk. Selvfølgelig skal Polen hjælpes til den grønne omstilling, og Putin, ham driller vi da gerne lidt. Men spørgsmålet har hele tiden rejst sig: Hvad får Danmark reelt ud af projektet, og hvad får de lokale berørte borgere, foruden tab og bøvl?

De gode argumenter for Baltic Pipe har manglet lokalt, men det med overskudsvarmens gevinster fra kompressorstationen har været foreslået så tit, men er konstant blevet skudt ned, som uladsiggørligt. Super, at Næstved Fjernvarme nu vågner, men fire år er nu gået.

I det østlige Næstved er Nordeuropas største kompressorstation nu en realitet, og nu er Baltic Pipe-ledningen stort set gravet ned - hen over hele Sjælland. Havde det ikke været lidt smartere at nedlægge den fjernvarmeledning i graverenden - INDEN jorden blev hældt på igen? Jeg tænker, I må forberede jer på, at borgerne i det østlige Næstved nok er lidt tyndslidte, fordi her har vi modtaget ret mange store grønne projekter: Solcellerparker, Kæmpevindmøller, Baltic Pipe, og snart også Grøn Gas Lolland Falster. Men giv os da lige Fjernvarmen også, men påstå ikke - at vi alle sover!

arrow Fjernvarmeværk vil udnytte overskudsvarme fra Baltic Pipe
22. februar 2021 kl. 04:43 Opdateret: kl. 15:27
arrow Debat: Klimaplan og Baltic Pipe
25. januar 2020 kl. 18:00 Opdateret: kl. 11:29
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?