19. oktober 2021
Kählerbygningen, som den så ud indvendigt, inden Frantz Longhi brugt i alt omkring 30 millioner kroner på at istandsætte ejendommen og udenomsarealet. Foto: Jens Wollesen
Kählerbygningen, som den så ud indvendigt, inden Frantz Longhi brugt i alt omkring 30 millioner kroner på at istandsætte ejendommen og udenomsarealet. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Kähler i fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Kähler i fremtiden
Debat Næstved - 19. august 2021 kl. 15:30
Af Helle Jessen, Kandidat for Socialdemokratiet, Havbakken 285 Karrebæksminde

Kählerbygningens fremtid burde ikke være afhængig af, hvem der ejer den. Hvis man forlænger tilbagekøbsklausulen, som udløber meget snart, kan kommunen stadig holde snor i stedet. Man kunne også indlede en fredningssag, så man sikrer, at bygningen bevares - inklusiv de smukke friser, som udsmykker den udvendig.

Den seneste ejer har sørget for, at Kählerfabrikkens tidligere domicil er istandsat, så det i dag ikke længere fremstår som en kondemneringsklar bygning med rådne vinduer og et miserabelt indre. Det bør vi være dybt taknemmelige for. Jeg tvivler på, at der havde været flertal i byrådet for at iværksætte en så gennemgribende - og dyr - istandsættelse. Havde den været i kommunalt eje, så havde der såmænd nok været et flertal for at pille friserne ned og sætte en bulldozer på.

Nu er den specielle bygning i stedet klar til nye indhold, som for min skyld ikke nødvendigvis behøver at være kommunalt. En sikring fordrer imidlertid en grad af fredning og en ny tilbagekøbsklausul. Ellers har enhver fremtidig ejer - med mindre veneration for stedets unikke historie - altid mulighed for at lade stedet forfalde igen, og derefter lade bygningen nedrive. Det har vi set mange eksempler på. Senest Mogenstrup Kro.

En pris på 25 millioner kroner lægger ganske vist op til en seriøs køber. Men en byggegrund midt i byen er jo særdeles attraktiv. Vil man oprigtigt bevare Kählerbygningen for fremtiden, så er der - hvis der er vilje - som sagt andre muligheder end et tilbagekøb.

Rejser du til udlandet i år?