8. april 2020
Næstved havn skal flyttes. Foto: Hans Jørgen Johansen
Næstved havn skal flyttes. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Hvor meget havn?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Hvor meget havn?
Debat Næstved - 21. januar 2020 kl. 21:55
Af Søren Revsbæk, Byrådsmedlem, Venstre, Havrevænget 2, Næstved Hvor meget havn skal der bygges på Ydernæs?
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Spørgsmålet får jeg med jævne mellemrum, efter Byrådet i efteråret strategisk valgte udflytte havnen, til udenfor svingbroen. En sag Økonomiudvalget tog hul på mandag.

arrow Læs også: Tidsplan for udflytning af havnen er klar

For mig er svaret: Så lidt som absolut nødvendigt. For uanset man (kommune/havn) bygger på Ydernæs (eller Stenbæksholmsiden af fjorden), så er Næstved Havn jo stadig en indlandshavn, i skarp konkurrence med Vordingborg og Køge.

Næstved havn har stadig en maksimal sejldybde på 6 meter, og der er stadig en Karrebæksmindebro, som skibene skal igennem.

Derfor bliver Næstved aldrig igen en stor industrihavn, og det giver ikke mening at bruge, hvad der svarer til 2-3 folkeskoler for at bygge stor ny havn.

I modsætning til 30´erne, hvor De Forenede Papirfabrikker byggede et kæmpe industrianlæg og garanterede arbejdspladser årtier frem, så er der i dag kun én virksomhed, som har tilnærmelsesvis samme betydning for Næstved. Det er Ardagh, Holmegårds glasværk.

Glasværket er vores store tilbageblevne industriarbejdsplads. Har de brug for en havn, tæt på, ja så giver mening at bruge offentlige kroner, på at bygge en kaj og anlæg til dem.

Vil andre med på ny havn, kræver det, at man langtidsforpligter mange år frem i tiden. F.eks. ved at betale sine anlæg selv.

Et havnebyggeri i Næstved, skal baseres på sund fornuft, en rationel økonomi og en realistisk tilgang, ikke på nostalgien om, hvad der var engang.

I dag er tiden, efter min opfattelse løbet, eller måske snarere kørt på lastvognshjul, fra Næstved som en stor havneby. Udflytningen skal afpasses derefter.

arrow Venstre på jagt efter borgmesterkæden
19. januar 2020 kl. 11:30 Opdateret: kl. 11:03