18. september 2020
At »almindelige« borgere er bekymrede over mountainbike rytteres kraftige slid på Fruens Plantage kom ifølge skribenten ikke med i referatet, da der i efteråret var borgermøde om den lille skov. Foto: Mogens Lorentzen
At »almindelige« borgere er bekymrede over mountainbike rytteres kraftige slid på Fruens Plantage kom ifølge skribenten ikke med i referatet, da der i efteråret var borgermøde om den lille skov. Foto: Mogens Lorentzen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Fruens Plantage - en naturperle uden stemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Fruens Plantage - en naturperle uden stemme
Debat Næstved - 29. december 2019 kl. 09:56
Af Susanne Iversen, Daddelvej 21, Næstved
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Til borgmesteren og de øvrige folkevalgte politikere: Genovervej denne lille skovs overlevelse, der er et yndet fristed, ejet af kommunens borgere, der ønsker at nyde naturen, give planter og dyr fred og ro. Naturen skal bevares til vore efterkommere.

arrow Læs også: Debat: Flyt cykelsporet væk fra Fruens Plantage

Der er kommet en ulighed i skoven. Flere og mange mountain bike (MTB) baner er etableret såvel i top som bund i skoven. Med MTB-rytternes kraftige aktivitet i skoven, presses, stresses og forstyrres dyr, fugle, insekter og fauna, når deres naturlige skjule/ynglesteder forsvinder, især når også kvas og krat fjernes for at gøre plads til MTB-stier.

MTB-ryttere skrev i Sjællandske Næstved 2017, at de løbende har måtte tilpasse sig nye brugere, som angiveligt skulle være »rytterstien«, så cykelrytterne blev nødt til at lave flere nye MTB spor. Men hestene har været der i mindst 60 år og det i følgeskab med løbere, hundeluftere, spejdere og de almindelige borgere, der har nydt skovens liv med respekt for dyreliv og fauna.

På Rønnebæksholm den 31. oktober havde kommunen inviteret foreninger og borgere fra Næstved, der færdes og har aktivitet i skoven, til en dialog om tilgængeligheden og samspillet mellem de mange brugere.

I referatet står der, at 24 borgere deltog, de 10 var »almindelige« borgere, resten fra foreninger. De almindelige borgere udtrykte stor bekymring for skovens nedslidning, erodering og skovdød på grund af det voksende anlagte MTB-stier og cykelrytternes kørsel i al slags vejr. De gav udtryk for, at dyr og fugleliv vil forsvinde, når krat og buskads fjernes og ynglesteder forstyrres og forsvinder, når der cykles stort set døgnet rundt selv i yngleperioden. Disse betragtninger kom ikke til referat.

Ved henvendelse til arrangørerne (kommunens embedsmænd) fik jeg den tilbagemelding, at vi »bekymrede« borgere ikke havde forstået budskabet, for det handlede kun om, hvad skoven kunne bruges til, og om ikke borgernes bekymring for dyr, fugle eller skovens nedslidning/overlevelse. De spørgsmål, de bekymrede borgere måtte have, skulle de stille til de folkevalgte politikere i byrådet, hvilket hermed er gjort.

arrow MTB-klub: Piratspor skal dækkes til med træstammer
10. januar 2020 kl. 19:16 Opdateret: kl. 09:35
arrow Udvalgsformand aflyser cykelløb i yngleperioden
08. januar 2020 kl. 14:08 Opdateret: kl. 14:59
arrow Debat: Ryttere slider for meget på Fruens Plantage
06. januar 2020 kl. 18:41 Opdateret: kl. 14:38
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?