25. januar 2020
Henrik Dissing er bekymret for klydernes ynglemuligheder. Foto: Ivan Ingemansen
Henrik Dissing er bekymret for klydernes ynglemuligheder. Foto: Ivan Ingemansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Den bedste løsning for Enø Overdrev kræver det bedste af os alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Den bedste løsning for Enø Overdrev kræver det bedste af os alle
Debat Næstved - 11. januar 2020 kl. 08:57
Af Henrik Dissing, Klintegårdsvej 211, Karrebæksminde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når forældre strides, kommer børnene i klemme.

arrow Læs også: Skyttegravskrig har kostet kommunen 83.000 kroner

Dette billede kan bruges for striden om Enø Overdrev. Jeg er kommet på Enø Overdrev siden 1976 og har fulgt fuglelivet tæt gennem alle årene.

Overdrevet er unikt. Der er få steder på Sjælland, hvor kystfugle kan slå sig ned uforstyrret. Rovfugle er følsomme arter for menneskelig færdsel. Den reducerede færdsel har gjort, at havørn og vandrefalk nu kan ses raste inde på selve overdrevet. Det er en ny rekreativ attraktion for området. Også gæs raster nu i større tal.

Enø Overdrev huser mange sjældne ynglefugle af internationale betydning, blandt andet dværgterne, havterne og klyde. Disse arter fandtes for år tilbage især på holmene og spidsen af overdrevet.

I sommers har de på holmene fået flere unger på vingerne på end i de foregående år, men på spidsen har de været meget forstyrret af færdsel. Ræve har tidligere taget for sig af æg og unger, men fuglene påvirkes også af køer og heste, hvis de for eksempel som følge af forstyrrelser i panik tramper i rederne.

Hvis Enø Overdrev kræves frit tilgængeligt, vil der være for mange, der besøger området uden tanke for forstyrrelserne. Med de fine tiltag i den gamle Enø Koloni vil der komme flere besøgende.

Dette skal indgå i en holdbar løsning for overdrevet samtidig med at den private ejendomsret, hensynet til de græssende dyr samt love vedrørende adgang tilgodeses. Det er ikke nemt, men det kan lade sig gøre, hvis alle parter går ind for at finde en stærk vision for området. Det skal der gives håndslag på.

Hvis tvisten ender i klagenævnet, frygter jeg, at det alene bliver en retslig vurdering alene af adgangsforhold, og at spliden umuliggør et samarbejde. Når forældre strides kommer børnene i klemme. I dette tilfælde er »børnene« fuglelivet, de græssende kreaturer, og så de, der gerne vil opleve områdets uspolerede natur.

arrow Debat: En anden tilgang til naturen
12. december 2019 kl. 18:57 Opdateret: kl. 16:37
arrow DN: Hensynet til naturen vejer tungest på Enø Overdrev
12. december 2019 kl. 12:30 Opdateret: kl. 10:23
arrow Kamp om naturen fortsætter på overdrev
29. november 2019 kl. 18:40 Opdateret: kl. 09:42