26. marts 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er noget galt i ... Holbæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er noget galt i ... Holbæk
Debat Midtsjællands Folkeblad - 19. juni 2018 kl. 14:49
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Endnu to kedelige Holbæk sager på forsiden af nyhedsmedierne. Det drejer sig denne gang om 12-årige Oliver fra Tølløse og 10-årige August fra Svinninge, som er blevet "mishandlet" i skolesystemet og i sagsbehandlingen. For begge sagers vedkommende lægger cheferne sig fladt ned og beklager - det har de lært at de skal gøre. Men de undskylder ikke og de tager ikke ansvar. De løber fra sagerne og skubber ansvaret over på "systemet".

Men det stopper ikke her. Igennem adskillige år har vi set mange sager med børn som mistrives i systemet, de er blot ikke kommet til offentlighedens kendskab. I 2013 fremlagde embedsmændene et forslag om "decentralisering af ressourcer til specialundervisning". Handicaprådet så forslaget som en nedbrydning af specialkompetencerne og som en indirekte spareøvelse, under dække af Inklusion-øvelsen, og Handicaprådet udtrykte derfor sin største kritik af forslaget. Det ville ødelægge et unikt specialiseret område, der ikke ville kunne genopbygges, og en hel generation af udsatte børn med særlige behov ville blive tabt på gulvet. Men politikerne lod sig besnære af embedsmændene og besluttede forslaget i sin fulde ordlyd. Ganske vist lagde man et årligt eftersyn ind, men det var blot for at lægge et røgslør ud.

Men det stopper ikke her. I 2014 ville embedsmændene, i det skjulte, placere Bjergmarksskolens 8+9 klasser på CSU (det tidligere Holbæk Seminarium), uden den mindste hensyntagen til de meget skrøbelige og udviklingshæmmede unge der kræver et særligt beskyttet miljø på STU-uddannelsen. Handicaprådet sendte en advarsel til byrådet og kaldte det et overgreb på CSUs elever. Planerne blev i første omgang forpurret. Men hævnen var sød, da man med besparelseskravene i 2017 foran sig, gennemtvang invasionen.

Men det stopper ikke her. I 2016 besluttede man at skære i §103 (beskyttet beskæftigelse) og §104 (Aktivitets- og samværstilbud) tilbuddene. Man ønskede kun at tilbyde de sværest handicappede et 4-dages tilbud mod tidligere et 5-dages tilbud. Så kunne de bare sidde derhjemme - det man lidt besk kunne kalde "et gyldent fængsel". Det skal dog nævnes at forslaget først blev gennemført i 2017.

Men det stopper ikke her. §103 tilbuddene (fx Kommunekram) blev for en del år siden organisatorisk flyttet under jobcenteret - det skete nærmest i det skjulte. Igennem årene er dette tilbud blevet barberet helt ind til benet, og fremstår i dag som et meget ringe tilbud. Et tilbud de udviklingshæmmede ingen muligheder har for at udvikle sig indenfor - livslangt. Det er det eneste tilbud der findes indtil de skal på folkepension. Det skal retfærdigvis nævnes at pr. 1. maj 2018 er det flyttet tilbage til social- og handicapområdet, men det vil tage år at rette op på skaderne.

Men det stopper ikke her. En nylig gennemgang af kommunens Serviceniveauer på §103 området viser, at det er fyldt med fejl og direkte ulovligheder. Desuden viser praksis, at man ser bort fra de individuelle behov og tilbyder kun egne tilbud, uanset at de ikke lever op til den enkeltes behov. Det skal retfærdigvis nævnes, at man nu er i gang med at gennemgå de fundne fejl, og så må tiden vise hvad der bliver ændret.

Men det stopper ikke her. Socialministeren har 2 gange udstillet Holbæk på "tørresnoren" - i 2017 og 2018.

Men det stopper ikke her... Det fremstår efterhånden som et årelangt mønster, at special- og handicapområdet systematisk er blevet udsat for den ene omstrukturering og nedskæring efter den anden. Og set udefra opleves en sagsbehandling, der ikke tager de menneskelige hensyn, som de skal jf. lovgivningen, men udelukkende fokuserer på økonomi og system. Hvornår forandres kulturen i sagsbehandlingen? Hvornår tager vores kommunalpolitikere skeen i den anden hånd og tager ansvar? Hvor mange gange kan Holbæks politikere tåle at blive hængt til tørre? Hvornår opdager politikerne at det faktisk kan betale sig at sørge for en tidlig og ordentlig indsats?

Hvornår stopper det?

Mogens Hansen, Formand CSU, Holbæk. Formand LEV, kreds Holbæk

Stina Lund, Formand Børne­specialcentret, Holbæk, Formand Autisme­foreningen, Kreds Vestsjælland

Sytter Kristensen, Formand Handicaprådet, Holbæk

Morten Løvschall, Formand DH, Holbæk