3. juni 2020
Flere marker i Fredensborg Kommune har stået under vang i løbet af vinteren.
Flere marker i Fredensborg Kommune har stået under vang i løbet af vinteren.
Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vand!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vand!
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 29. marts 2020 kl. 08:00
Af Ulla Hardy-Hansen, (K) viceborgmester
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er befriende og bliver forhåbentligt også befordrende, at Plan- Klima- og Miljøudvalget på sit møde 1. april endelig tager hul på en samlet drøftelse af de problemer, der snart kontinuerligt opstår i form af oversvømmelser omkring vores vandløb efter ekstrem nedbør.

Nivåen med dens tilløb er områdets altdominerende "flodsystem" -med udfordringer og muligheder fra sit udspring til udløbet i Øresund. Et storslået naturområde, men samtidig en uundværlig ventil til afledning af vand fra store omkringliggende landbrugsområder - ikke kun dem tæt på, men også fjernere - forbundne, som de er, gennem sindrige grøfter og drænsystemer.

Det synlige vandsystem er reguleret af Vandløbsloven, hvis formålsparagraf klart og tydeligt foreskriver, at det skal tilstræbes, at vandløb kan benyttes til afledning af vand, men at det skal ske under hensyntagen til miljømæssige krav, som anden lovgivning fastsætter! Formuleringen indbyder til tolkninger, der bestemt ikke udelukker konflikter mellem involverede parter! Derfor er det en problematik af enorm kompleksitet, som PKM- udvalget sammen med Forvaltningen tager hul på. Men den er uomgængelige og kan ikke løses med ét hug som en gordisk knude.

Derfor er det glædeligt, at administrationen foreslår, at der afholdes et stormøde for alle berørte parter, hvor alle relevante emner berøres. Bidrag fra ekstern sagkundskab vil forhåbentlig kunne løse op for den skyttegravskrig, der hidtil har været alt for fremherskende og ødelæggende for varige løsninger.

Derimod er jeg mere betænkelig ved forslaget om, at udvalget skal tilkendegive en langsigtet vision om at udlægge hele forløbet Nivåen - Langstrup mose til et sammenhængende naturområde. Tanken er besnærende, men den mangler efter min opfattelse en garanti om, at konstruktionen skal kunne opfylde de omkringliggende jordes naturlige afvanding. Det er for tidligt at afskrive bæredygtigt landbrug i miles omkreds. En sådan vision vil kunne udelukke nødvendige foranstaltninger for forbedret vandgennemstrømning i årevis! Så lad os nu først høre eksperternes facts om emnet.

Ikke for at vulgarisere Churchills beskrivelse af de allieredes indsats under anden Verdenskrig.... men : " Dette er ikke enden. Det er ikke engang begyndelsen på enden. Men måske, så er det enden på begyndelsen".

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?