28. september 2020
Carsten Bo Nielsen (V). Arkivfoto.
Carsten Bo Nielsen (V). Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Tre forskellige udledninger til åerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Tre forskellige udledninger til åerne
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 04. august 2020 kl. 16:00
Af Carsten Bo Nielsen, byrådsmedlem (V), medlem af Plan-, Miljø- og Klimaudvalget og forbrugervalgt bestyrelsesmedlem for Fredensborg Forsyning

DEBAT Ole Graabæk har et læserbrev i Lokalavisen Uge-Nyt om kvælstof og fosfor i det rensede vand fra rensningsanlæg i Fredensborg og Hørsholm Kommuner. Der er derfor grund til at samle op på alle tre typer udledninger til vor natur.

arrow Læs også: DEBAT: Hvor gør vi af spildevandet?

Debatten begyndte med J.P. Gisselmanns læserbrev i Lokalavisen Uge-Nyt, hvor han skrev om udledning af 83.000 m3 forurenet kloakvand fra rensningsanlæg til åerne i vor kommune. Da J.P. Gisselmann spurgte til, hvor politikerne i Fredensborg Byråd var henne, svarede jeg i et læserbrev, at af de 83.000 m3 stammede de 82.000 m3 fra Usserød Rensningsanlæg, som drives af Novafos i Hørsholm Kommune, hvorfor det var Hørsholm byråd han skulle spørge. Udledningstallene er for 2019, og jeg har dem fra henholdsvis Novafos og Fredensborg Forsyning.

Udover overløb af kloakvand fra rensningsanlæg kan der ske overløb fra selve kloaknettet, inden det når frem til rensningsanlægget. På dette punkt ligger Fredensborg helt i bund, det er reelt kun Høje Tåstrup Kommune, som ligger lavere i hele Hovedstadsområdet. Novafos har derimod oplyst, at Hørsholm Kommunes kloaknet sidste år udledte 159.000 m3 til Usserød å og render og damme med afløb til Usserød å, og 71.000 m3 til Øresund herunder via Bolbro Rende og Flakvad rende, i alt 230.000 m3 forurenet kloakvand. Disse tal er også for 2019, og jeg har dem fra Novafos.

Ole Graabæk skriver i sit læserbrev om kvælstof og fosfor i det rensede vand fra rensningsanlæg i Fredensborg og Hørsholm Kommuner i 2018. Her ligger Fredensborg lavest på kvælstof, mens Hørsholm ligger lavest på fosfor. Der er en klar tendens til, at fokus i den offentlige debat alene er på kvælstof, mens betydningen af fosfor overses; men begge stoffer er afgørende for algevæksten i søer, åer og havet.

Jeg har som forbrugervalgt bestyrelsesmedlem i Fredensborg Forsyning bedt om, at vi ved næste bestyrelsesmøde får en sag på om overløb fra kloakledninger, overløb fra rensningsanlæg og udledninger af renset vand fra vore 3 rensningsanlæg, og meget gerne også tal herfor fra Novafos for Usserød Rensningsanlæg. Jeg vil i den forbindelse gerne have oplyst, hvorfor vore 3 rensningsanlæg til sammen har en højere fosforudledning end Usserød Rensningsanlæg har, og hvad der kan gøres for at få vor fosforudledning ned.

Der findes en afprøvet teknologi til at trække fosfor ud af spildevandet, så det kan bruges som værdifuld kunstgødning. Det kan være, at vi skal den vej, så vi kan få fosforudledningen ned til gavn for vandmiljøet.

Ole Gråbæk foreslår, at staten lægger en afgift på overløb af urenset spildevand fra rensningsanlæg og kloaknet. Der kan anføres argumenter både for og imod; men der er næppe tvivl om, at en sådan afgift vil motivere kommuner med store overløb til at få dem nedbragt.

arrow DEBAT: Afgift kan stoppe svineriet
30. juli 2020 kl. 10:20 Opdateret: kl. 10:01
arrow DEBAT: Overløb af urenset kloakvand skal stoppes
29. juli 2020 kl. 13:00 Opdateret: kl. 10:42
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?