18. januar 2021
Du kan ikke se Helsingørmotorvejen fra Jesper Tvildes (th) have, men du kan høre den. Det kan Børge Frost Iwersen også i Solkvarteret, om ikke så tydeligt der. Foto: Fred Jacobsen
Du kan ikke se Helsingørmotorvejen fra Jesper Tvildes (th) have, men du kan høre den. Det kan Børge Frost Iwersen også i Solkvarteret, om ikke så tydeligt der. Foto: Fred Jacobsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Trafikstøj er skadeligt for helbredet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Trafikstøj er skadeligt for helbredet

Af Børge Frost Iwersen, Thomas von Jessen, Bjørn Hansen og Jesper Tvilde, grundejerforeningerne Brønsholmgaard, Thorshøj, Solkvarteret og Nivå:

Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 26. juli 2020 kl. 14:02

At generende trafikstøj er skadeligt for helbredet, er lige så sikkert som amen i kirken.

arrow Læs også: De ved det støjer - men ikke hvor meget

Miljø- og fødevareministeriet slår på deres hjemmeside fast, at trafikstøj medfører en stigning i både blodpropper og diabetes. Det anslås at trafikstøj i Vesteuropa årligt koster op mod 1.000.000 sunde leveår.

Vi er en stor gruppe borgere fra 4 grundejerforeninger: Brønsholmgaard, Thorshøj (Nivåbakke), Solkvarteret og Nivå Park syd (kongekvarteret i Nivå), som er gået sammen med henblik på at bede byrådet om at lave en støjmåling langs motorvejen ved Ådalen i Nivå. Målet er at undersøge det reelle støjniveau. Vi har oplevet en stigende støjgene de sidste 5-10 år og støjgenerne fra motorvejen er et tilbagevende punkt på vores generalforsamlinger.

Spørgsmålet om hvornår trafikstøj er generende har altid været til diskussion. Nogle beboere føler sig alvorligt generet, hvor imod naboen ikke er forstyrret af støj. Officielt benyttes en grænse på 58db i Danmark. Ved den grænse er 10% af beboerne stærkt generet af trafikstøj. Uafhængigt af hinanden har WHO og dansk forskning de seneste år nået frem til at grænsen for støj fra motorveje bør sættes til 52db.

I Fredensborg Kommune er borgere i Kokkedal og Nivå generet af trafikstøj fra motorvejen. Specielt langs Ådalen i Nivå, hvor motorvejen ligger over terræn er støjgenerne de voldsomste i kommunen.

Ifølge Miljøministeriets støjkort viser den seneste modelberegning fra 2017 at en stor del af husene langs motorveje i både Nivå og Kokkedal ligger i zone op til 60db. Men ingen ved reelt hvor meget motorvejen larmer, idet støjkortet er lavet på baggrund af en model og ikke på baggrund af en virkelige måling.

Politikerne i Fredensborg Kommune tager heldigvis vejstøj alvorligt. Således er der afsat midler til at afdække støjgener fra vejstøj i budgettet 2020. Vi håber at byrådet afsætter en del af midlerne til at måle det virkelige støjniveau langs motorvejen i Nivå. Vi er mange, der mener at Miljøministeriets model ikke svarer overens med de støjgener, som vi oplever dagligt.

arrow SE BILLEDER: Svaner fik has på den fæle virus
23. juli 2020 kl. 10:00 Opdateret: kl. 16:18
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?