26. juli 2021
Det næste klimamøde i Glasgow er afgørende, mener Flemming Priem.
Det næste klimamøde i Glasgow er afgørende, mener Flemming Priem.
Foto: Nirut Sangkeaw/nirutft - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Kan klimaforandringerne bremses nu?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Kan klimaforandringerne bremses nu?
Opdateret 07. februar 2020 kl. 10:39
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 07. februar 2020 kl. 10:15
Af Flemming Priem, civilingeniør, Jellerød Have 25, Kokkedal

Klimatopmødet COP 26 i Glasgow til vinter er nok det vigtigste møde nogensinde, siden det første møde i Kyoto i 1997.

arrow Læs også: DEBAT: Hvorfor denne nidkære klapjagt?

Formanden for forsamlingen skal danne grupper, der harmonerer i synspunkter og interesser og kan træffe vigtige aftaler og følge op på beslutningerne fra COP 25 i Paris 2016. Det blev aftalt, at CO2-niveauet skal gå i nul 2050.

Om klimaforandringerne er menneskeskabte, må vi hver især bedømme,og det er ikke vores sag at afgøre, om det skyldes klimaændringer. Men man kan vurdere, om græshoppesværme i bl.a. Yemen og Etiopien, skovbrande i Sverige og Spanien, det usædvalige vintervejr i Alperne, Gudenåens høje vandstand, Corona epedimien i Kina, Danmarks regnfulde vinter uden snedage, polhavets svindende is, globale havvandsstigninger, der i Danmark beløber sig til ca. 3 mm om året, psunamier i Stillehavet er, hvad vi naturligt kan vente i øjeblikket. Men det spiller ind ved klimatopmødet i december 2020.

I den situation må vi gøre op, om vi skal udfase alle fossile brændstoffer, olie og naturgas og glemme alt om klimakreditfiduser. Om vi skal satse på vedvarende energi, som sol, vind, jordvarme, geotermisk varme fra undergrunden, luft til luftvarmepumper og store varmepumper på varmeværker, må vi afgøre.

Glædeligvis er der nu givet tilladelse til etablering af en vindmøllepark på Kriegers Flak. Og måske er brug af elektricitet det bedste på vejen frem. Og Danmark er ved at nærme sig 50 % vindmølleenergi. Tilbage står nu problemet at oplagre energi på en ny måde.

Vi står nu med nogle problemer: At den globale temperatur er steget ca. 1 grad, at havvandet stiger ca. 3 mm om året og at klimaet synes at være forandret, som nævnt ovenfor. I 2030 skal vi have reduceret CO2-udledningen med 70% i forhold til niveauet i 1990. Der er 10 år til, og vi bør ikke spilde én dag.

arrow DEBAT: Vanskeligt at få kunder, når man skal skjule sine varer
10. februar 2020 kl. 10:30 Opdateret: kl. 10:59
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?