23. september 2020
Ulla Hardy-Hansen. Arkivfoto.
Ulla Hardy-Hansen. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hvor gør vi af spildevandet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hvor gør vi af spildevandet?
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 04. august 2020 kl. 06:00
Af Ulla Hardy-Hansen (K), viceborgmester
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byrådets ansvar for mængden af kloakvand i vores vandløb har været til diskussion her i avisen. Efter min overbevisning kan der ikke herske tvivl, om at vi som kommunalpolitikere - med indflydelse på også dette forhold - må bære vores del af ansvaret. Men problemernes kompleksitet lader sig vist ikke løse ved at indlede et "søslag" med nabokommunen om størrelsen af de årlige udslip fra de respektive rensningsanlæg.

arrow Læs også: DEBAT: Tre forskellige udledninger til åerne

De sidste års stigende nedbørsmængder foranlediget af klimaforandringer har med al mulig tydelighed afsløret, at kommunens håndtering af vores samlede "dræning" er utilstrækkelig og mangelfuld. Kapaciteten er åbenlys underdimensioneret og utilstrækkeligt separeret.

Ideen om, at parkere overskydende vandmasser i lavninger langs vores åløb, er fristende. Men mange af disse er ofte frugtbar landbrugsjord. Det påstås, at de i forvejen er vandlidende og derfor værdiløse. Men det forekommer at være en omvendt bevisførelse..... de er jo ofte våde, fordi vandafledningen er utilstrækkelig. I øvrigt forekommer en naturgenopretning foretaget med hjælp fra forurenet spildevand en smule selvmodsigende.

Jeg så derfor hellere de naturlige afløb - f.eks. Nivåen - uddybet og vedligeholdt, så de tjener de forhold, der har skabt dem. Forvaltningen argumenterer ofte, at der vedligeholdes efter de vedtagne regulativer. Kunne det ikke tænkes, at disse er forældede og ikke mere tilpasset virkeligheden, og at et mere fornuftigt regelsæt kunne etableres ?

Klimaforandringerne har deres store andel i, at vi som kommune er blevet ekstremt vandlidende. Men den voldsomme vækst i vores bosætningsmønster er absolut ikke uden skyld. Flere bebyggelser med tilsvarende afløb, flere befæstede arealer i form af pladser og veje gør deres til, at spildevandsmængderne vokser og arealer, der før naturligt ned sivede, reduceres. Vi udviser i vidt omfang tunnelsyn overfor de negative konsekvenser en uhæmmet vækst medfører...... forblændet af løfter om stigende skatteindtægter.

Så ja, det er uafviseligt byrådets ansvar, at styre denne udvikling og sørge for, at den bliver aktiveret af forvaltningen. Og...... der skal mere end en mangefarvet roset i knaphullet for at opnå bæredygtighed i den kompleksitet.

arrow DEBAT: Afgift kan stoppe svineriet
30. juli 2020 kl. 10:20 Opdateret: kl. 10:01
arrow DEBAT: Overløb af urenset kloakvand skal stoppes
29. juli 2020 kl. 13:00 Opdateret: kl. 10:42
Har debatten om sexisme taget overhånd?