6. juli 2020
"Mursten, tegl og glaserede kloakrør har i masser af år været kendetegnende for Nivå by med teglværkerne på Nivågaard og Sølyst," skriver debattøren i dette indlæg .Illustration: Fredensborg Kommune.
"Mursten, tegl og glaserede kloakrør har i masser af år været kendetegnende for Nivå by med teglværkerne på Nivågaard og Sølyst," skriver debattøren i dette indlæg .Illustration: Fredensborg Kommune.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Forslag til byudvikling af Nivåcentret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Forslag til byudvikling af Nivåcentret
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 27. maj 2020 kl. 06:29
Af Flemming Bernhard Priem, Pens. Civilingeniør, Jellerød Have 25, Kokkedal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Først en kommentar til Lars Egedals indlæg i Frederiksborg Amts Avis den 26/5-2020. Naturligvis har skribenten ret, når han skriver, at mursten ikke er bæredygtig. Men mursten, tegl og glaserede kloakrør har i masser af år været kendetegnende for Nivå by med teglværkerne på Nivågaard og Sølyst.

Jeg har boet i kommunen siden1966 og kender ret meget til Nivås historie. Og netop den bør vi "reklamere for" ved at anvende mursten og evt. andre materialer som træ, som Egedal foreslår.

Jeg må tilstå, at jeg kun kender byplanforslaget fra pressen og ikke har set det.

Mit forslag vedrører anvendelse af vedvarende energikilder i det nye Nivåcenter.

Det drejer sig om solceller - som Egedal også foreslår. De fås i dag - udover de normale solcellepaneler - bl.a som svære folier, som let kan klæbes på tagene, hvis de er rette med tagrejsning. Idéen med levende grønne facader er også et godt forslag fra Egedal. Især hvis det levende er plantevækster.

I forbindelse med projektet tilrådes det at læse arkitekt Jan Gehls udmærkede bog: "Livet mellem husene", der klart beskriver, hvad der gør en by levende.

Batterilagre er en lovende mulighed, hvis prisen for batterierne i lageret når under 1.500 kr./kwh, før de får anvendelse til opmagasinering af elektricitet fra solceller, når solen ikke skinner.

Battericentralen kan bruges- ved hjælp af en pumpe - til at recirkulere vand fra Teglværkssøen til et springvand eller en vandskulptur i centret.

En stor arkitektkonkurrence ville være oplagt for hele projektret.

Desuden kan foreslås at anvende vertikal- eller horisontal jordvarme i så vid udstrækning som muligt.

Således som det er beskrevet, vil Nivå Bymidte måske kunne være helt selvforsynende med vedvarende energi.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?