5. august 2020
Grethe Troensegaard.
Grethe Troensegaard.
Foto: Peter Mailand
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Ensomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Ensomhed
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 13. januar 2020 kl. 08:56
Af Grethe Troensegaard Medlem af Ældreklubben og Bestyrelsesmedlem i Humlebæk Pensionistforening
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Dronningen nævnte ordet i sin nytårstale, det samme gjorde statsministeren. Der må altså være noget om snakken.

Derfor spurgte jeg forleden en Humlebækker, lad os kalde hende fru Jensen, der bor på 2. sal i ét af vore boligselskaber tæt på Humlebæk station.

”Ensomhed, det er ikke mig, sagde fru Jensen. Det er op til én selv, om man vil være ensom, selv om man som jeg har mistet min livsledsager, ligesom mange af mine familiemedlemmer og venner ikke længere er iblandt os. Du er din egen lykkes smed, det er kun dig selv, der kan få dig op af sofaen og ud i virkeligheden.

Jeg er f.eks. medlem af de to pensionistforeninger i Humlebæk, der i hele vintersæsonen holder møder henholdsvis tirsdag og torsdag eftermiddage. Pensionistforeningerne gør et stort arbejde for at tilbyde medlemmerne oplevelser i form af foredrag, musik og også regelmæssigt banko. Det siges at være godt for de små, grå celler. Jeg har tænkt på at melde mig til kortspil om mandagen – i mine yngre dage var jeg helt god til whist.

Om fredagen er der engang imellem fællesspisning i dagcentret, og om søndagen er der ofte banko, eller ÆldreSagen inviterer til søndagscafé. Når jeg skal fortælle om alle mulighederne, siger fru Jensen, så bliver man helt forpustet, ikk’?

Nøgleordet til at undgå ensomhed kunne være ”samvær”, for under alle møderne har man mulighed for at snakke sammen, for vi har jo ofte en fælles erindring om dette eller hint. Skal jeg sige noget lidt negativt, kan jeg somme tider være bekymret for, om jeg også i fremtiden kan klare trapperne. Det vil for mig kunne betyde reduktion af min livskvalitet – og måske ensomhed”, slutter fru Jensen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?