20. oktober 2020
"I de kommende år må vi globalt medtænke klima, biologisk diversitet og bæredygtigt miljø i den igangværende grønne omstilling som forudsætninger for vores eksistens her på Jorden," skriver Flemming Priem i dette indlæg.
"I de kommende år må vi globalt medtænke klima, biologisk diversitet og bæredygtigt miljø i den igangværende grønne omstilling som forudsætninger for vores eksistens her på Jorden," skriver Flemming Priem i dette indlæg.
Foto: Choat - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bølger kommer ikke alene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bølger kommer ikke alene
Debat Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 18. september 2020 kl. 06:00
Af Flemming Bernhard Priem, Pens. civilingeniør, Jellerød Have 25, Kokkedal

Med 12.000 flygtninge - heraf flere hundrede uledsagede børn - fra den brændte teltlejr i Moria på Lesbos, står ikke alene Grækenland med et stort problem. Det er også en udfordring for såvel EU, som for mange andre lande, der ikke vil kendes ved børnene.

At der er over 80 nationaliteter. gør ikke problemet mindre. Men kan vi lade være? Et forslag om et 4 m højt grænsehegn mod syd virker i den forbindelse fuldkommen latterligt.

Man må betragte flygtninge og klimaimmigranter som et nyt kapitel i en længere proces i de kommende år.

Hertil kommer coronaepidemien, som forhåbentlig vil blive standset med en vaccine, der er under udvikling mange steder i verden og vil komme i brug i løbet af 1 - 1 1/2 år.

Stigningen i den globale temperatur, der i dag er ca. 1,3 grader i forhold til den førindustrielle tidsalder for 250 - 300 år siden, vil efterhånden få globale konsekvenser. Der er opstået eller vil blive steder på Jorden, hvor det ikke er muligt at leve og brødføde sig på grund af ekstreme vejrfænomener som vedvarende tørke eller periodiske eller konstante oversvømmelser.

I de kommende år må vi globalt medtænke klima, biologisk diversitet og bæredygtigt miljø i den igangværende grønne omstilling som forudsætninger for vores eksistens her på Jorden. Og så må vi forlade begrebet økonomisk vækst som et værdimål og erstatte det med et klima- diversitets- og bæredygtighedsmål.

Når FN ´s klimapanel sætter 2 graders temperaturstigning som mål i 2030, må det ikke betragtes som en vag målsætning, men nærmere som et krav, hvis vi skal prøve at redde Jorden som plads, også for os som mennesker. I virkeligheden regner klimaforskere med en temperaturstigning på 3,5 - 4 grader.

Alene i 2017 blev 18 millioner mennesker fordrevet på grund af ekstremt vejr. Til sammenligning er "bare" 11,8 millioner fordrevet på grund af konflikter og krige.

Det siger noget om situationens alvor.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?