1. august 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Fakta om Nordmandshusene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Fakta om Nordmandshusene
Debat Lokalavisen Frederikssund - 10. november 2020 kl. 10:31
Af Helle Hagemann Olsen, Direktør for Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed Frederikssund Kommune

debat Den 3. november havde Peter Toft og Anette Schneider et debatindlæg om lukningen af Nordmandshusene her i Lokalavisen. I det følgende gennemgås den proces, der er gået forud for Byrådets beslutning om lukning af bofællesskabet.

Normandshusene er et lille botilbud med fem pladser. Gennem flere år har der ikke været søgning til alle pladserne, og der har været stor udskiftning i den lille personalegruppe samt flere skift af afdelingsledere.

Fra starten af 2018 blev der afsat flere ledelsesressourcer til bofællesskabet for at støtte bofællesskabets stabilitet og udvikling. Alligevel påpegede Socialtilsyn Hovedstaden i 2018 i en tilsynsrapport, at små enheder generelt betyder, at ledelsen kun i mindre grad kan være til stede i det enkelte tilbud.

I samme rapport konstaterer Socialtilsynet, at det er en udfordring, at den nuværende beboersammensætning er en relativt bred og uhomogen gruppe. Det kræver - ifølge tilsynet - en bred viden hos personalet om faglige tilgange og betyder, at det er vanskeligt for beboerne at skabe relationer til hinanden og have et reelt fællesskab.

På baggrund af denne tilsynsrapport bad Social- og Sundhedsudvalget administrationen om at udarbejde forskellige modeller for en udvikling af Normandshusene ud fra et ønske om at fastholde botilbuddet.

Tilsynsrapporten for 2019 var positiv i forhold til de investeringer, der var foretaget i kompetenceudvikling af personale og flere ledelsesressourcer. Det var dog fortsat vanskeligt at få besat alle pladserne i botilbuddet.

Derfor besluttede udvalget i december 2019, at administrationen skulle arbejde på at finde nye botilbud til de nuværende beboere i Nordmandshusene for at give bofællesskabet mulighed for en ny start med en mere ensartet målgruppe. Det lykkedes ikke at motivere beboerne og deres værger til et samarbejde om at finde nye botilbud.

Den 26. august 2020 godkendte Byrådet en lukning af Nordmandshusene. Der blev samtidigt forelagt en udfasningsplan. Siden da er der arbejdet på at finde nye, gode botilbud. Der er fra administrationens side bragt flere forslag i spil, som efter en faglig vurdering kunne imødekomme beboernes behov for hjælp, støtte og bolig. Der er i den forbindelse ingen borgere eller pårørende, der har fået en frist på 4 måneder for udflytning.

Social- og Sundhedsudvalget er meget optaget af, at beboerne får den bedste individuelle støtte, og der er således ikke indregnet besparelser i forbindelse med lukningen af Nordmandshusene.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?