3. april 2020
Bianca Ravn fra Stenløse skriver om den kommende rørlægning af Stenløse Å.
Bianca Ravn fra Stenløse skriver om den kommende rørlægning af Stenløse Å.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Ingen rør ved Stenløse Å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Ingen rør ved Stenløse Å

Bianca Ravn fra Stenløse skriver om omlægningen og rørlægningen af Stenløse Å

Opdateret 13. februar 2020 kl. 12:22
Debat Lokalavisen Egedal - 13. februar 2020 kl. 12:09
Af Bianca Ravn, Askevej 8, 3660 Stenløse
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For at klimasikre Stenløse by vil Egedal kommune og Novafos bruge 90 mill kr på at rørlægge og omlægge Stenløse å.

Foreningen "Bevar Stenløse å" påbegyndte en underskriftindsamling i januar 2020, for bevarelse af Stenløse å og dyrelivet i og omkring åen. Lige nu har 1000 personer støtte med deres underskrift.

På skrivunder.net (Bevar Stenløse å ) har mange personer samtidig skrevet i kommentarfeltet, hvorfor de har valgt at bidrage med deres underskrift - hvilken betydning det har for dem, kommunen, naturen og fremtiden.

Af de 1000 der har støttet med en underskrift, er 375 bosiddende i Egedal kommune. En del har kommenteret på, at vores politikkere skal fokusere på en bevaring af åen /naturen og dyrelivet i Egedal kommune: - Nogen nævner at åen kan bruges som åndehul /forskønnelse af Stenløse by. - Feks ved at fjerne de gamle rørlægninger - så åen kan løbe frit og naturligt gennem Stenløse. Herved vil oversvømmelser undgås da rørene er den direkte årsag til ophobning af vand i Stenløse by ved skybrud. - Der nævnes også en mulighed for at skabe rekreative områder langs åen gennem byen, som alle kan få glæde af.

Rundt i hele Danmark har folk støttet. Odense, Horsens, Randers, Svendborg, Århus og mange, mange flere byer er repræsenteret i underskriftindsamlingen.

Også her har flere skrevet en kommentar til, hvorfor de ønsker at støtte bevarelsen af Stenløse å: - Feks at rørlægning af åer hører fortiden tiI - I dag åbnes vandløbene som i feks i Århus. Flere åer bliver genskabt i dag som i Svendborg (Hørup å) og Skjern å. - Der er også mange kommenterer på ødelæggelse af hav- og bækørreders gydeplader. Bevarelse af isfugles, flagermusens og vandsalamanders ynglepladser i Stenløse å. - De fleste kommentarer handler om biodiversitetens ødelæggelse. I 2014 tilsluttede Danmark sig EU´s og FN´s mål om at standse tilbagegangen af biodiversiteten inden år 2020.

Egedal kommune vil gerne fremstå som en grøn kommune, der vil arbejde for en bedre naturpleje og investere i bæredygtige løsninger. I kommunens handlingsplan for klimatilpasning 2015 - 2018 nævnes der; 1."Vi udarbejder og gennemfører projekter for frilægning og genslyngning af rørlagte vandløb, samt retablering af vandområder." 2."Synliggøre vandet i byen og landskabet for at skabe smukke og rekreative byrum og landskabelige helheder." 3."Styrke arbejdet med at sikre rent vandkredsløb af hensyn til sundhed og biologisk mangfoldighed."

Vi er mange der mener, at Egedal kommune og Novafos må finde en anden, mere bæredygtig løsning for naturen og borgerne i Stenløse by. I foreningen Bevar Stenløse å, er vi nu over 1100 medlemmer. Alle interesserede er velkomne til at søge medlemsskab, eller støtte med en underskrift på Skrivunder.net

Til sidst lige en kommentar til Biolog og miljøsagsbehandler i Egedal kommune Thomas Oest´s udtalelse i Lokalavisen den 22. januar 2020. "Vandløbet skal have en god økologisk tilstand, og det har det ikke lige i øjeblikket." Egedal kommune har modtaget en rapport angående fauna i Stenløse å udarbejdet af Fiskeøkologisk laboratorium 2018 - Her ses at Stenløse å ligger i en højere faunaklasse end Helledemose vandløbet.... som Egedal kommune fremadrettet vil benytte som en del af "Ny Stenløse å".

Billede