1. august 2021
17LEG Søagerskolen 1
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Hvem tilgodeser vi egentligt med ændring af lokalplanen i Smørum?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Hvem tilgodeser vi egentligt med ændring af lokalplanen i Smørum?

Helle Anna Elisabeth Nielsen, Lokallisten Ny Egedal, skriver om boligprojektet på Søagerskole-grunden i Smørum

Debat Lokalavisen Egedal - 02. juli 2021 kl. 14:35
Af Helle Anna Elisabeth Nielsen

Lige nu har en ændring af lokalplan 64 + Kommuneplantillæg 09 I Smørum Syd netop været i høring – foranlediget af bl.a. en udvikler ”Generous Development’s” ønske om at bebygge Søagerskolegrunden med etageboliger i op til 3 etager.

Det har forståeligt bragt sindene i kog hos en stor del af Smørums borgere. Jeg forstår det godt! Når man bosætter sig i et kvarter, gør man det jo med øje for hvilken lokalplan der gælder på det tidspunkt man køber, bygger og begynder at bo.

Det er selvsagt ikke uvæsentligt om naboen er en skole i ét plan eller lejligheder i 3 plan. Det er forståeligt at borgerne oplever denne udvikling som en forringelse af både service fra kommunen og en betragtelig forringelse af områdets kvalitet som landligt beboelseskvarter! Det er jo en landkommune borgerne oplever i sin tid at være flyttet til i det smukke kuperede Smørum.

Og der er nemlig dét, ved netop dén grund, at den i forvejen ligger meget højt. Det vil betyde at et højt byggeri vil kunne ses meget langt væk og blive dominerende for området. Vi byplanlægger altså med tanke for nye borgere og tilsidesætter hensynet til dem der er her i forvejen, naboer og ja hele kvarterets udtryk. Det har mange af borgerne i Smørum nu gjort indsigelser mod – op mod 700 er det vist blevet til indtil videre – og høringen er ikke slut.

Egedal er ikke en bykommune eller traditionel forstadskommune, som vi kender det fra f.eks. Ballerup eller Herlev. Står det til mig - og Lokallisten Ny Egedal – skal det heller ikke være det!

Derfor ønsker vi en arkitekturpolitik i Egedal, der værner om den landlige kvalitet vi har kommune – med luft og himmel og grønne områder, dejlige skønne bølgende landskaber, samt naturen tæt på. Og mere natur – gerne i byerne og tæt på villakvarterer.

For naturen healer os og den beriger os. For mange er den kilden til en god hverdag. Aldrig har der været så stort fokus på naturens positive virkninger mod stress og vi inviteres til at være aktive i den som aldrig før.

I det lys kan det undre at vi bebygger som vi gør på kommunale grønne områder og dermed nedlægger ikke alene skoler men også deres grønne områder som vi gør til private fælles-haver.

Men er det nu også det vi ønsker – er der ikke mange der ønsker at kunne bevæge sig hen på et fredfuldt sted, uden beboeres blikke og designede byrum? Det er der noget der tyder på.

Og nu viser det sig så også at der faktisk er brug for en 4 sporet skole i Smørum. Efter lukningen af Søagerskolen, har det nemlig vist sig at vi mangler en skole til de mange nye børn der flytter til. Mange af vores ældre borgere flytter ud kommunen – til sommerhuse eller nye spændende boligområder i andre kommuner.

Nogle ønsker naturligvis at blive boende og finde andre boligformer tæt på gamle naboer og venner. Det er forståeligt. Men skal det ske på bekostning af kvartets fælled og skole og naboers trivsel og udsigt? Det mener vi ikke.

Derfor er lokalplansændringen i Smørum ikke fornuftig og derfor stemmer vi i Lokallisten Ny Egedal imod.

Billede

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?