4. december 2020
Katja Franch Toftdahl Olesen skriver om hjemmepasning.
Katja Franch Toftdahl Olesen skriver om hjemmepasning.
Foto: Elena Elisseeva
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Gør Egedal til en attraktiv kommune for børnefamilierne - genindfør tilskuddet til hjemmepasning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Gør Egedal til en attraktiv kommune for børnefamilierne - genindfør tilskuddet til hjemmepasning

Læserbrev fra Katja Franch Toftdahl Olesen

Debat Lokalavisen Egedal - 15. september 2020 kl. 13:10
Af Katja Franch Toftdahl Olesen, Borgerdydsvej 2, 3550 Slangerup

Dagtilbudsloven giver kommunerne mulighed for at yde tilskud til forældre, der ønsker at hjemmepasse deres barn i op til et år.

Siden 2019 har Egedal Kommune dog ikke ønsket at gøre brug af denne mulighed. Vi er heldige, at de fleste institutioner er gode, med dygtige og omsorgsfulde voksne. Dette er dog ikke at sammenligne med den omsorg og det nærvær, et barn der passes hjemme i de første par år, modtager. Det er især væsentligt, når man ved, at et barn på under to år har et ganske begrænset behov for socialisering uden for det nære familienetværk.

Danmark har nordisk rekord i institutionalisering. I vores nabolande hjemmepasses børnene væsentligt længere inden de sendes i institution, og de har kortere dage. Livet i en småbørnsfamilie er ofte presset; andelen af skilsmisser er højest blandt forældre, der har børn på 0-2 år. For at få hverdagen til at hænge sammen, er selv små børn i institution i over 8 timer dagligt, på trods af at eksperter på området fraråder det. Det er dokumenteret, at institutionaliserede småbørns stressniveau er markant højere end hos børn, der hjemmepasses. Det kommer næppe bag på nogen.

Enhver, der er forælder til et lille barn, der skal indkøres i vuggestue eller dagpleje, har formentlig mærket en klump i maven op mod dagen for vuggestue- eller dagplejestart. Klumpen er tiltaget, når dagen er oprundet. Tårer, ængstelse, stress og ondt i maven - hos både barn og forældre - er "en del af pakken". Som forælder ifører man sig sin tapreste mine. Jeg ved det - jeg har været der selv to gange. Først når man sidder i bilen, giver man sig til at mærke lidt af det, ens system skriger på: at mit lille barn har det bedst i de vante, overskuelige, trygge rammer hos sine tilknytningspersoner.

Nu er jeg på barsel med vores tredje barn. Denne gang har jeg valgt at opsige mit job for at gå hjemme i et års tid mere, så familien som helhed får markant mere tid, ro og nærvær. Det er en lettelse at træffe denne beslutning, trods de økonomiske konsekvenser, som naturligvis er mærkbare.

Mange småbørnsforældre fortæller mig, at de har nøjagtig samme overvejelser som os. Hjemmepasning er dog svært at tilvælge, når Egedal Kommune ikke støtter op økonomisk.

Aktuelt har Lokallisten Ny Egedal sat midler af til sagen i deres budgetforslag. Kære øvrige byrådspolitikere, vil I ikke godt overveje det en ekstra gang?

Billede

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?