6. juli 2020
Hvorfor er en så vigtig sag, som rent drikkevand og hvordan man opnår det, ikke er politisk prioriteret.
Hvorfor er en så vigtig sag, som rent drikkevand og hvordan man opnår det, ikke er politisk prioriteret.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Er folkestyret under pres i Egedal?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Er folkestyret under pres i Egedal?

"Indlægget handler om, hvorfor en så vigtig sag, som rent drikkevand og hvordan man opnår det, ikke er politisk prioriteret," skriver Allan Vendelbo fra Stenløse

Debat Lokalavisen Egedal - 25. maj 2020 kl. 15:20
Af Allan Vendelbo, Nørrekærvej 5, 3660 Stenløse
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På onsdag skal Egedal Byråd behandle et forslag fra administrationen om, at denne bemyndiges til at give påbud om rådighedsindskrænkninger til sikring af nuværende eller fremtidige drikkevandsinteresser.

Dette indlæg handler ikke om, om der skal arbejdes målrettet og ansvarligt på at sikre vores drikkevand. For det skal der. Indlægget handler om, hvorfor en så vigtig sag, som rent drikkevand og hvordan man opnår det, ikke er politisk prioriteret.

Efter økonomiudvalgets behandling af sagen fremgår det nemlig, at borgmesteren, socialdemokraterne, det konservative Folkeparti, de radikale, SF og løsgængerne Jacob Peter Lossle og Ulrik John Nielsen alle er af den opfattelse, at rådighedsindskrænkninger over for landbrugsjord, gartnerier, golfbaner og private haver ikke er politisk relevante - de vil nemlig helt overlade det til administrationen at beslutte rådighedsindskrænkninger. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance foreslog i økonomiudvalget, at påbud om rådighedsindskrænkninger skal politisk behandles. Dette forslag blev stemt ned af flertallet.

Hvorfor synes det store politiske flertal, at det er vigtigt at undgå politiske drøftelser og beslutninger om påbud om så vigtigt et emne som påbud om rådighedsindskrænkninger?

Nogle vil hævde, at den administrative bemyndigelse vil medføre, at sagerne kan behandles hurtigere. Af dagsordenen fremgår, at en sag kan strække sig over 2-3 år. Mon der så ikke kunne være tid til en politiske drøftelse eller 2 om sagen?

Andre vil hævde, at påbud om rådighedsindskrænkninger er tekniske og apolitiske. Hvis nogen vil hævde det, må man bare sige, at de pågældende så ser bort fra realiteterne. Ingen sager er så enkle og klare, at der ikke indgår flere elementer af skøn og vurderinger.

Hertil kommer, at sager om rådighedsindskrænkninger kan have store økonomiske konsekvenser for borgerne, - som vandforbrugere. Ved at overlade bemyndigelsen til administrationen overlader Byrådet således også ansvaret for de økonomiske konsekvenser til administrationen. Den rent administrative beslutning kan pålægge borgerne (vandforbrugerne) øgede udgifter til vandafgifter.

Helt galt bliver det, når man læser dagsordenteksten "Såfremt kommunalbestyrelsen tilkendegiver anvendelse af §26 a giver det mulighed for, at lodsejer kan få skattefritaget erstatning". En forudsætning for, at SKAT meddeler skattefrihed er, at der er tale om en beslutning eller afgørelse, der har karakter af ekspropriation. Økonomiudvalget med borgmesteren i spidsen er altså ved at bemyndige administrationen til at kunne træffe beslutninger om de facto ekspropriation af borgernes ejendom. Det virker som om flertallet i Byrådet vil fralægge sig ansvaret og overlade dette til administrationen.

Kort sagt er det vanskeligt ved at se, hvorfor en så stor og vigtig sag som rent drikkevand og hvordan man opnår, det ikke fortjener en politisk drøftelse og beslutning. Kernen i vores folkestyre er, at borgerne har indflydelse på de politiske processer i kraft af det Byråd, som vi har valgt til at repræsentere os. Ved at bemyndige administrationen til at træffe disse afgørelser er Byrådet med til at udhule det lokale folkestyre - borgerne har jo ikke valgt administrationen.

Håbet er derfor, at Byrådet på onsdag beslutter at gøre en indsats for rent drikkevand - med Byrådet i førersædet. Hvis ikke det sker, vil det klæde de enkelte politiske partier - her i avisen - at forklare borgerne, hvorfor de ikke ønsker at have indflydelse på påbud om rådighedsindskrænkninger overfor landbrug, gartnerier, golfbaner og private haver.

Billede

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?