6. juli 2020
Bendt Tranekjær Rasmussen.
Bendt Tranekjær Rasmussen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Det kommunale folkestyre i Egedal: Byrådet har sat sig selv uden for indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Det kommunale folkestyre i Egedal: Byrådet har sat sig selv uden for indflydelse

Bendt Tranekjær Rasmussen, byrådsmedlem i Egedal for Liberal Alliance, har skrevet dette læserbrev

Debat Lokalavisen Egedal - 03. juni 2020 kl. 07:02
Af Bendt Tranekjær Rasmussen, byrådsmedlem i Egedal for Liberal Alliance
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et flertal i Egedal Byråd har besluttet at give forvaltningen bemyndigelse til at give landmændene påbud mod anvendelse af gødning og plantebeskyttelse ved dyrkning af deres landbrugsjord efter § 26a i Miljøbeskyttelsesloven. Dette skulle angivelig være for at sikre fremtidige drikkevandsinteresser.

Inden jeg går videre, skal jeg lige slå fast: Jeg vil have rent drikkevand. Det er ikke det, der er spørgsmålet her. Jeg mener Byrådet sætter sig uden for indflydelse, ved at bemyndige forvaltningen til at give sådanne påbud. Indgrebet ved et sådant påbud, vil tage en stor del af ejendomsretten fra landmændene og gøre det umuligt at dyrke jorden rentabelt. Sporene fra BNBO-området ved Bjællekjær skræmmer (BNBO = boringsnære områder).

Jeg mener, at skal der gives den slags indgribende påbud, skal det foregå ved beslutning gennem byrådet, på samme måde, som enhver anden ekspropriation skal behandles i det politiske system. Beslutningen i Byrådet åbner en ladeport for forvaltningen til at gennemføre disse ekspropriationslignende påbud. Det er særligt et problem i Egedal Kommune, mener jeg, da meget store dele af landbrugsjorden enten er en del af indvindingsoplandet til drikkevand eller har potentiale til det.

Skal der gives sådanne påbud vedr. landbrugsdyrkningen, skal det ske fagligt velbegrundet og den enkelte sag skal tages op til politisk behandling og beslutning.

Der bliver i beslutningen skrevet, at der skal gives fuldstændig erstatning ved disse påbud og der henvises til taksationsafgørelser eksempelvis vedr. BNBO ved Bjællekjær. Der er ingen afgørelse i denne sag, den er af landbruget anket til næste instans. Derfor kan ingen fortælle hvad fuldstændig erstatning vil være ved et påbud om ophør af både gødning og plantebeskyttelse. Byrådet har end ikke behandlet en sag fra Bjællekjær, som er hjemsendt til fornyet behandling i Egedal Kommune fra taksationskommissionen om totalekspropriation af en ejendom pga. et påbud givet af forvaltningen i Egedal Kommune.

Med dette siger jeg siger ikke, at vi ikke skal passe på vores og Københavns drikkevand, men vi skal behandle landbruget på en ordentlig, velbegrundet måde, så landmændene kan dyrke deres landbrug i fremtiden uden ubegrundede restriktioner. Og er indgreb i landbrugsdyrkningen nødvendigt i forhold til drikkevandet, skal det politisk besluttes og fuldstændig erstattes.

Jeg fremhævede på Byrådsmødet, at når det gælder åbning af biblioteker, svømmebade og idrætsanlæg, så bliver det politik behandlet i Fagudvalg, Økonomiudvalg og sluttelig i Byrådet. Her var det måske meningsfuldt at give forvaltningen bemyndigelse. Derfor undrer det mig at, en så vigtig og stor en sag som påbud om anvendelse af landbrugsjord, kan være en forvaltningsbeslutning.

Billede

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?