4. juni 2020
Udvalgsformand Bo Vesth fra Egedal Kommune.
Udvalgsformand Bo Vesth fra Egedal Kommune.
Foto: fotograf Thinna Aniella
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Bo Vesth svarer Peter Kaastrup om affaldshåndtering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Bo Vesth svarer Peter Kaastrup om affaldshåndtering

Formanden for Teknik-og Miljøudvalget i Egedal Kommune, Bo Vesth, svarer Peter Kaastrup

Debat Lokalavisen Egedal - 07. maj 2020 kl. 07:12
Af Bo Vesth (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Egedal Kommune
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Peter Kaastrup

I Egedal Kommune arbejder vi hele tiden på at gøre affaldshåndtering så god og bæredygtig som muligt. Vi håndterer affald i den store affaldscyklus, som starter hos borgeren med sortering. Ved at sortere rigtigt muliggør vi, at affaldet kan genbruges, genanvendes, forbrændes eller håndteres på sikker måde. Handlinger i alle led er afgørende for, at det lykkes.

Derfor kræver det retningslinjer, systemer og kommunikation, der kan opleves som forhindringer, når du som borger gerne vil af med dit affald her og nu. Alle led indgår i dette samspil, borger, kommune, renovationsmedarbejder, genbrugsstation, forbrændingsanstalt.

Storskraldsordninger er forskellige fra kommune til kommune. I Egedal Kommune har vi valgt en bestillerordning, hvor borgeren på forhånd skal bestille afhentning af storskrald, og hvor, storskrald hentes fire gange årligt. Det er den enkelte kommune, der beslutter, hvilket system og serviceniveau, man vil have for den enkelte affaldsordning, og dermed kontrakt med renovatøren, som så afspejles i affaldstaksterne.

I Egedal Kommune bruger vi selvbetjeningsløsningen Mit Affald til bestillerordningen. Det er en digital løsning, som affaldsteamet står klar til at hjælpe med pr telefonnummer: 72 59 76 64, hvis der er spørgsmål.

Kommunens ordninger overvejes jævnligt og som minimum, når der laves ny affaldsplan hvert 6. år. Egedal Kommunes byråd vedtog den seneste affaldsplan i 2019, med forudgående borgermøder og høring. I 2014 blev der gennemført en større spørgeskemaundersøgelse, hvor specifikt storskrald-haveaffaldsordningen var et af emnerne. Her blev borgerne spurgt, om der var nogle af ordningerne, de ønskede udvidet. De blev også orienteret om, hvad en udvidelse ville koste. Flertallet udtrykte dengang, at de ikke ønskede en udvidelse, og det er på den baggrund at ordningen er fastholdt på dette niveau.

Når der er nogle krav til det affald, der indsamles, så skyldes det hensyn til både praktik, arbejdsmiljø, sortering og genanvendelse. Storskraldsordningen er således beregnet til, at man kan komme af med kasseret indbo, herunder hvidevarer - det, man, populært sagt, kan tage med sig, når man flytter.

Har du fremover kommentarer, eller gode idéer til forbedringer vedrørende affald, kan du skrive til affald@egekom.dk. Vi tager gerne imod input, som bliver brugt i det omfang, det er muligt. Det er i vores alles interesse, at systemet er så let tilgængeligt som muligt.

Billede

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?